• Owoce i warzywa liofilizowane

Owoce i warzywa liofilizowane to doskonała forma drobnych zdrowych przekąsek, które dzięki odpowiedniemu procesowi przygotowania zachowują w pełni swoje właściwości odżywcze, będąc jedynie pozbawionymi wody. Proces liofilizacji pozwala zachować cenne składniki, a jednocześnie znacząco przedłużyć trwałość świeżych owoców i warzyw bez sztucznych dodatków. Sprawdź naszą pełną ofertę owoców i warzyw liofilizowanych i rozsmakuj się w nich bez względu na porę roku.

Skondensowane właściwości i smaki w owocach i warzywach liofilizowanych

Proces liofilizacji, czyli pozbawiania produktu niemal całkowicie wody jest idealnym rozwiązaniem do naturalnego przedłużana trwałości warzyw i owoców. Wykonywanie go wymaga bardziej zaawansowanych technologii niż suszenie, trwa on jednak krócej i praktycznie nie pozbawia produktu wartości odżywczych, zachowując ich około 90%. Owoce i warzywa liofilizowane to stosunkowo nowy trend w zakresie zdrowego odżywiania, jednak bardzo ceniony dzięki wspomnianym właściwościom. Chętnie wykorzystywane również w produktach outdoorowych, do wypraw różnego typu czy zdobywania szczytów. Niewiele ważące produkty - owoce, warzywa, a także przekąski powstałe z ich wykorzystaniem stanowią doskonałe źródło błonnika, witamin, minerałów czy antyoksydantów praktycznie w każdej sytuacji. Jest to pełnia smaku w lekkim, trwałym produkcie zamkniętym w szczelnym opakowaniu.

Całe owoce sezonowe w chrupiącej postaci

Owoce czy warzywa poddane liofilizacji mają doskonałą, lekko chrupiącą konsystencję. Mogą występować w całości w przypadku drobnych owoców, na przykład malin, jeżyn, jagód, czereśni czy czarnej porzeczki. Choć ich wygląd jest nieco inny niż świeżych owoców, smak pozostaje praktycznie niezmieniony. Taka forma owoców może być dobrą bazą nie tylko dla przekąsek, ale również deserów czy nawet dań głównych. Niewielkie porcje owoców zamknięte w szczelnym opakowaniu są gotowe do spożycia, wystarczy wziąć je ze sobą i otworzyć, gdy przyjdzie głód.

Plasterki, kostka i inne formy owocowo-warzywnych przekąsek

Proponowane w naszym sklepie liofilizowane owoce i warzywa są dostępne w różnych formach. Choć najczęściej to produkty o maksymalnie prostym składzie, bez zbędnych dodatków, możesz znaleźć również kompozycje smakowe. Ciekawe połączenie kostki z jabłka, malin, truskawki i borówek, a może leśna mieszanka malin, truskawek, porzeczek i jeżyn? Bez względu na wybór, otrzymujesz naturalne owoce i warzywa bez konserwantów, sztucznych barwników, słodzików i innych substancji, gotowe do natychmiastowego spożycia po otwarciu.

Pełne smaku proszki z owoców i warzyw liofilizowanych

Nasza oferta to także kompaktowe proszki powstałe z liofilizowanych warzyw oraz owoców. Niewielkie saszetki mogą dodać smaku różnym potrawom, być elementem owocowo-warzywnych smoothie czy innych zdrowych napojów. Idealne poza sezonem na konkretny typ owoców i warzyw, a także do szybkiego przyrządzania zdrowych przekąsek i posiłków. Ponieważ w całym procesie produkcji nie mają kontaktu z glutenem czy produktami odzwierzęcymi, świetnie sprawdzą się jako artykuły wegańskie i bezglutenowe, bez dodatku cukru. Mogą być to również produkty BIO, z ekologicznych upraw.

W wysokogatunkowej czekoladzie

Każdy, kto lubi czekoladowe słodkości, z pewnością z chęcią spróbuje liofilizowanych owoców oblanych doskonałą czekoladą. To zdrowa słodka przekąska, która łączy właściwości dobrej jakości czekolady oraz wybranych owoców. Klasyczne wiśnie w czekoladzie mają inny wymiar, gdy są to owoce liofilizowane, a chrupiąca malina oblana czekoladą może stać się ulubionym przysmakiem dzieci i dorosłych.