• Naturalne substancje słodzące

Naturalne substancje słodzące mogą zastąpić klasyczny cukier. Ekstrakty pozyskiwane z różnych roślin cechuje niższa kaloryczność, a także intensywne właściwości słodzące. Wiele z nich nadaje się dla diabetyków, którzy muszą unikać stosowania białego cukru w diecie. Produkty z natury, również bio z powodzeniem stosuje się do słodzenia napojów, różnych potraw, deserów. Sprawdź naszą ofertę na naturalne zamienniki cukru i uzupełnij domową spiżarkę lub zaopatrzenie punktu gastronomicznego.

Naturalne substancje słodzące w codziennym użyciu

Zamienniki dla cukru, czyli naturalne substancje słodzące, są najczęściej poszukiwane przez osoby ceniące zdrowy styl życia i odżywiania, ale niemające w planach całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Pierwszym produktem, po który chętnie sięga wiele osób już od lat, jest cukier trzcinowy o brązowym kolorze i lekko karmelowym posmaku. Dobra alternatywa to także wszechstronna tagatoza, erytrytol czy ksylitol, czyli cukier brzozowy. Niemal każda osoba będąca diabetykiem zna działanie stewii, naturalnie słodkiej rośliny. Różnorodne naturalne słodziki z powodzeniem stosowane są zarówno w domowej kuchni, jak i szeroko pojętej gastronomii.

Smaczna alternatywa, czyli cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy dostępny w naszym sklepie to doskonałej jakości surowiec. Pochodzi ze sprawdzonych upraw, a w przypadku wersji bio jest produktem certyfikowanym. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Przyjmuje postać drobnych lub nieco większych brązowych kryształków. Kolor zawdzięcza naturalnej melasie. Świetnie nada się do różnorodnych napojów, również drinków. Z powodzeniem może być używany jak klasyczny cukier. Nierafinowany cukier trzcinowy dostarczy do organizmu wapń, potas, żelazo i magnez, uzupełniając codzienną dietę w te składniki.

Niskokaloryczna tagatoza do napojów, deserów i wypieków

Naturalna tagatoza, czyli cukier prosty – często w połączeniu z innymi pozyskiwanymi z naturalnych substancji składnikami – tworzy wygodne w użytkowaniu słodziki. Ma ponad dwa razy mniej kalorii niż klasyczny biały cukier, a także niski indeks glikemiczny. Można jej używać również do wypieku ciast, w tym ciast drożdżowych. Występuje w wielu wygodnych postaciach. Organizm ludzki metabolizuje ją w niewielkim stopniu, a duża jej część może stanowić zdrowy prebiotyk dla dobroczynnej bakteryjnej flory jelitowej.

Erytrytol i ksylitol - zamienniki klasycznego cukru

Ksylitol oraz erytrytol lub erytrol to w istocie alkohole wielowodorotlenowe doskonale sprawdzające się w roli słodzików. Niski lub zerowy indeks glikemiczny w połączeniu z minimalną kalorycznością zachęcają do dosładzania napojów i deserów. Cukier brzozowy nadaje się do wypieków. Pomaga w zapobieganiu próchnicy zębów, wspiera również odporność regulując gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Erytrol jest nieco mniej słodki, ale jego IG wynosi zero. Nie ma żadnych obcych posmaków. Może wiązać wolne rodniki w organizmie.

Sprawdź stewię - dobre rozwiązanie nie tylko dla diabetyków

Wyciągi ze stewii zawierające glikozydy stewiolowe mają wyjątkowo intensywny poziom słodkości, przy jednoczesnym braku kalorii i zerowym indeksie glikemicznym. Dostępne w wielu wygodnych postaciach oraz wielkościach opakowań sprawdzają się jako słodziki do gorących napojów, potraw czy wypieków różnego typu.

Słodziki naturalne dla domu i gastronomii

Nasza oferta obejmuje doskonałe naturalne zamienniki dla białego cukru, w wielu przypadkach o minimalnej kaloryczności. Ich postać jest zróżnicowana, w zależności od potrzeb użytkownika i docelowego przeznaczenia. Jeżeli potrzebujesz naturalnych słodzików na własny użytek do codziennych napojów, wybierz wygodne tabletki, saszetki albo płyn. Dostępne są także produkty w postaci proszku czy kryształków. Większość z nich znajdzie również zastosowanie w gastronomii, w szczególności w miejscach kładących nacisk na zdrowe naturalne produkty spożywcze.