• Oliwki

Oliwki BIO w naszym sklepie to bogaty wybór znakomitych oliwek najlepszych odmian. Zarówno zielone, jak i czarne oliwki to owoce drzewa oliwnego. Stanowią bogate źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety. Sprawdź oliwki drylowane oraz całe, z pestką, a także aromatyczne propozycje nadziewane wybranymi składnikami. Postaw na produkty zdrowe, o doskonałych wartościach żywieniowych, idealne do dań kuchni śródziemnomorskiej oraz samodzielnego spożywania.

Naturalne oliwki BIO w zalewie

Nasza oferta obejmuje oliwki BIO sprawdzonych marek, dzięki którym doskonale wiesz, co spożywasz. Typowe dla basenu Morza Śródziemnego oliwki to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz błonnika. Oferowane w prostej i smacznej zalewie od lat odnajdują się na polskich stołach. Po oliwki zielone, kalamata, a także nadziewane sięgają osoby w różnym wieku. Wbrew pozorom charakterystyczny, dosyć intensywny smak oliwek w zalewie jest również lubiany przez niektóre dzieci.

Zielone oliwki - drylowane czy z pestką?

Zielone oliwki w różnych rozmiarach są wybierane chętnie z uwagi na charakterystyczny smak, doskonałą jędrność i możliwość łączenia z różnymi dodatkami. O ostatecznym smaku oliwek decyduje zalewa, w której się znajdują. Propozycje oliwek zielonych z naszego sklepu zatopione są w doskonale zrównoważonej zalewie, w skład której wchodzą jedynie naturalne komponenty. Do sałatek, dań różnego rodzaju warto wybrać oliwki drylowane. Jako samodzielne przekąski w opinii wielu osób lepiej sprawdzają się oliwki z pestką.

Organiczne oliwki kalamata dla koneserów

Oliwki kalamon, kalamata to charakterystyczna odmiana popularna w Grecji. Duże, ciemne oliwki mają specyficzny smak i głęboki aromat. W zalewie o maksymalnie prostym składzie - woda, sól, ocet winny i oliwa z oliwek zachowują swój charakterystyczny kształt i właściwości. Są one dodatkowo podkreślane przez zalewę. Idealnie sprawdzają się w daniach kuchni greckiej, sałatkach, przekąskach. Sama zalewa może być również prostym dodatkiem do sałatek oraz bazą do sosów.

Pomysł na doskonałe przekąski - oliwki nadziewane

Nadziewane oliwki z naszej oferty mogą być gotową przekąską dla Ciebie i Twoich gości. Wyróżniają się wśród nich oliwki olbrzymie, które po drylowaniu zostały uzupełnione smakowitymi dodatkami. Oprócz popularnej papryki, dodającej nieco słodkości oliwkom, możesz znaleźć bardziej wykwintne propozycje z migdałami albo czosnkiem. To nie tylko smaczny dodatek do deski serów, sałatki czy pieczywa, ale również wyjątkowo zdrowe uzupełnienie diety.

Maksymalnie prosty skład i naturalne smaki oliwek BIO

Wszystkie produkty BIO i organiczne z kategorii oliwek charakteryzują się tak zwaną czystą etykietą - clean label. Oznacza to, że nie znajdziesz w ich składzie sztucznych dodatków, konserwantów, barwników czy chemicznych polepszaczy smaku. Proces przygotowywania oliwek bazuje na tradycyjnych recepturach, podobnie jak ich wcześniejsza uprawa. Woda, sól, kwas mlekowy lub ocet w roli regulatora kwasowości, odrobina oliwy z oliwek najwyższej jakości i oczywiście oliwki oraz ewentualne nadzienie - to najczęstszy skład oliwek w naszym sklepie.

Dlaczego oliwki są cennym składnikiem diety?

Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, czy chcesz spróbować doskonałych oliwek w zalewie, poznaj ich wartości odżywcze. Wbrew pozorom nie jest to produkt bardzo kaloryczny, w 100 gramach oliwki zielone mają około 108 kcal, a kalamon 230 kcal. Dostarczają do diety nienasyconych kwasów omega-3, minerałów takich jak fosfor, potas, żelazo i miedź, witamin A, B, C oraz E, a także dość dużą dawkę błonnika.