• Oliwy ekologiczne

Oliwa ekologiczna, oleje ze zdrowych nasion czy kremy balsamiczne to niezastąpione dodatki w kuchni osób, dbających o smaczną, zdrową i zbilansowaną dietę. Proponowane przez nas produkty cechuje wysoka jakość i naturalne pochodzenie. Przygotowane niejednokrotnie zgodnie z tradycyjnymi metodami produkcji z najlepszych składników mają doskonałe właściwości. Dodatkowo odpowiednie opakowanie chroniące przed czynnikami zewnętrznymi pozwala zachować maksymalną ilość cennych składników odżywczych.

Oleje i oliwa ekologiczna w Twojej kuchni

Naturalna oliwa ekologiczna, pozyskiwana w wyniku tłoczenia na zimno oliwek wysokiej jakości jest produktem o wyjątkowej renomie w basenie Morza Śródziemnego. Greckie, hiszpańskie czy włoskie - najlepsze oliwy uzyskiwane z dojrzałych oliwek w procesie pierwszego tłoczenia mają wysoką zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz innych składników diety. Obok nich w naszym sklepie znajdziesz także zdrowe oleje z ostropestu czy pestek dyni, które wraz z kremem balsamicznym sprawdzą się świetnie w różnorodnych kulinarnych zastosowaniach.

Oliwa z oliwek extra virgin w Twojej diecie

Pierwsze tłoczenie na zimno dojrzałych oliwek pozwala uzyskać najbardziej wartościową oliwę. Procesy technologiczne powstawania oryginalnej oliwy extra virgin z Grecji są wyjątkowo restrykcyjne, aby jakość stała na najwyższym poziomie. Włączenie oliwy jako codziennego dodatku do różnorodnych dań i potraw jest doskonałym wyborem. Oliwa może stać się bowiem nie tylko bazą dla sosów sałatkowych, ale także świetnym tłuszczem optymalnym do podawania na zimno we wszelakich pastach kanapkowych, dipach czy jako element wykańczający, podkreślający smak wybranego dania.

Poznaj cenne właściwości oliwy tłoczonej na zimno

Oliwa powstająca w procesie tłoczenia na zimno cechuje się najlepszym składem kwasów tłuszczowych, należących do grupy niezbędnych dla człowieka - omega-3. Produkt taki, zwłaszcza pochodzący z ekologicznych źródeł warto pozostawić w temperaturach niższych niż te wykorzystywane do smażenia. Oliwa jest źródłem silnych antyoksydantów, a także licznych witamin - prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C i E. Może zawierać także składniki mineralne - potas, magnez oraz fosfor.

Doskonałe uzupełnienie diety - olej z ostropestu

Ekologiczny olej z ostropestu, podobnie jak oliwa z oliwek, jest dobrym uzupełnieniem sałatek oraz innych dań na zimno. Ma łagodniejszy smak i aromat niż oliwa, a cechują go cenne dla zdrowia wartości odżywcze. Choć o wiele mniej popularny, jest świetną propozycją dla wszystkich chcących urozmaicić swoją dietę. Może zawierać szereg substancji uzupełniających zrównoważoną dietę, na przykład flawonoidy, fitosterole, witaminę C oraz K, a także kwasy organiczne i sprzyjająca wątrobie sylimarynę.

Cenne wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Cenione wśród smakoszy pestki dyni mogą być surowcem do produkcji wysokojakościowego oleju. To produkt o charakterystycznym smaku, sprawdzający się doskonale w kulinarnych zastosowaniach, również na zimno. Podkreśli smak sałatek, past, zup, a nawet deserów. Organizmowi dostarczy mnóstwa witamin, steroli roślinnych oraz wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Aromatyczne kremy balsamiczne

Uzupełnieniem oferty oliwy oraz olejów są kremy balsamiczne, czyli doskonałe połączenie moszczu i octu winogronowego, uzupełnione skrobią lub miodem. Stosowane w kuchni śródziemnomorskiej doskonale sprawdzają się również u nas, nadając słodko-kwaśnego smaku potrawom. Dostarczą również organizmowi cennych składników odżywczych i minerałów.