- Kategorie
- Szukaj
-
Skrobie
Mąki BIO w naszej ofercie to naturalne, ekologicznie czyste produkty, które mogą stać się nieodłącznym składnikiem Twojej diety. Surowce wykorzystywane do produkcji mąki i skrobi pozwalają na zapewnienie najwyższej jakości w przystępnej cenie, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Oferujemy Ci produkty spełniające wysokie normy, również te wykorzystywane w diecie bezglutenowej lub innej specjalistycznej, dzięki odpowiednim certyfikatom produktów.
Naturalne mąki BIO idealne do Twojej kuchni
W zależności od tego, jak często pieczesz i gotujesz, wykorzystanie mąki BIO w Twojej kuchni może być różne. Bez wątpienia jednak klasyczną mąkę pszenną warto zastąpić zdrowszymi odpowiednikami w powszednim użytkowaniu. Mąka oprócz węglowodanów może dostarczać zdrowego błonnika, wysokojakościowego białka, szeregu witamin oraz minerałów. Ekologiczne mąki i skrobie doskonale sprawdzają się w przyrządzaniu dań obiadowych, deserów oraz różnych wypieków.
Ekologiczne mąki bezglutenowe do codziennych zastosowań
Mąka ekologiczna powstaje z ziaren pochodzących z kontrolowanych upraw, które spełniają wysokie normy jakościowe. Gwarantuje to czystość surowca i wysoką zawartość składników odżywczych. Korzystanie z produktów ekologicznych na co dzień w kuchni ułatwia stosowanie się do założeń zdrowego odżywiania. Jest także doskonałym wyborem dla dzieci, szczególnie wrażliwych na ewentualne zanieczyszczenia i szkodliwe substancje. Jeżeli z jakichś przyczyn musisz stosować dietę bezglutenową, wśród mąki ekologicznej znajdziesz wiele odmian gluten free, dzięki którym komponowanie jadłospisu będzie prostsze.
Bogactwo wartości odżywczych w mące
Klasyczna, powszechnie używana w polskiej kuchni, biała mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, niewielkiej ilości białka, a także minerałów oraz witamin z grupy B i PP. Nie zawiera jednak ich wiele, gdyż usuwane są w procesie przygotowywania surowca. Inaczej jest w przypadku mąki pełnoziarnistej oraz razowej, a także mąki uzyskiwanej z innych zbóż czy ziaren. Może ona zawierać poprawiający perystaltykę jelit błonnik, szerszą grupę witamin oraz minerałów, a nawet cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne w diecie. Wszystko zależy od rodzaju mąki, na jaki się zdecydujesz.
Jak stosować mąkę BIO w kuchni?
Mąki i skrobie pochodzące z ekologicznych źródeł mogą być stosowane w kuchni dokładnie tak samo, jak klasyczna mąka. To składniki pieczywa, deserów i dań obiadowych, dzięki którym propozycje stają się zdrowsze. Mąki z różnych ziaren świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznej mąki. Dodatkowo mąka wysokiej jakości pakowana jest w ergonomiczne opakowanie, które pozwala na wielokrotne otwieranie i szczelne zamykanie.
Codzienne pieczywo z ekologicznej mąki
Mąki typu EKO to produkt, po który chętnie sięgają osoby wypiekające samodzielnie domowe pieczywo. Świeże bułeczki i chleb mogą smakować o wiele lepiej dzięki zastosowaniu najlepszych produktów. Mąki bezglutenowe pozwalają dodatkowo uzyskać wypieki dla osób stosujących dietę bez glutenu, na przykład tych cierpiących na celiakię. W wielu przypadkach warto wymieszać kilka rodzajów mąki, by uzyskać ciekawą konsystencję oraz smak pieczywa.
Słodkości i dania obiadowe z dodatkiem skrobi i mąki
Skrobia i mąką sprawdza się także w przygotowywaniu bardziej klasycznych dań. To świetne naturalne zagęstniki do zup i sosów, bazowy produkt dla naleśników, racuchów oraz gofrów. Będą również niezastąpione w różnego rodzaju deserach, które dzięki zastosowaniu mąki czy skrobi ekologicznej zyskają nową jakość.