• Kaszki BIO

Kaszki BIO to specjalnie przygotowane produkty z czystych ekologicznych upraw, pozwalające przygotować smaczne i zdrowe posiłki. W naszej ofercie znajdziesz również propozycje naturalnie bezglutenowe. Kaszki dostępne w wersji o neutralnym smaku zbóż, a także z dodatkami warzyw lub owoców dla wzbogacenia smaku i nadania mu charakteru. Kaszki bez cukru, dodatku laktozy czy sztucznych składników idealnie wpisują się w różne dietetyczne zapotrzebowania.

Delikatne kaszki BIO podstawą posiłków zbożowych

Choć różne rodzaje BIO kaszek zbożowych stanowią przede wszystkim dietę małych dzieci, z powodzeniem stosowane są również w posiłkach dla dorosłych. Większość kaszek to bogate źródło witamin, między innymi tych z grupy B, kwasu foliowego czy minerałów niezbędnych w codziennym funkcjonowaniu, a także błonnika. Kaszki sprawdzają się jako pożywne poranne posiłki, czy też lekkie dania na wieczór. Mogą być elementem diety osób z niektórymi schorzeniami, a kaszki bezglutenowe czy bez dodatku cukru to produkty idealne dla wybranych grup wymagających odbiorców.

Zdrowe kaszki bez dodatku białego cukru i sztucznych słodzików

Staramy się, aby wszystkie kaszki z naszej oferty były zdrowe i naturalnie smaczne. Ich składniki nie wymagają dosładzania, w składzie nie znajdziesz białego cukru czy sztucznych słodzików. Dlatego doskonale nadają się dla diabetyków czy osób dbających o niskocukrową dietę, gdyż ich skład jest prosty, zgodny z zasadą czystych etykiet, clean label.

Bezglutenowe

Wiele ze zbóż wykorzystanych do produkcji kaszek w naszej ofercie nie zawiera glutenu. Kaszki z nich przygotowane, opatrzone specjalnym certyfikatem i oznaczeniem mogą być bez obaw spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią. Sprawdzają się także jako lekkie posiłki dla osób na diecie lekkostrawnej czy wegańskiej. W konsystencji i właściwościach nie różnią się zwykle od innych kaszek zawierających gluten.

Wiele zbóż w jednej kompozycji

Ekologiczne kaszki z naszej oferty to nie tylko propozycje jednoskładnikowe. Znajdziesz tu bogactwo różnych zbóż, tworzących wyjątkowe delikatne kompozycje. To między innymi kaszka jaglana, jęczmienna, gryczana, owsiana, żytnia, orkiszowa, z płaskurki czy z samopszy. Wśród nich możesz znaleźć stare odmiany zbóż bogate w składniki odżywcze występujące w zwykłych zbożach w zdecydowanie mniejszej ilości.

Bogate smaki i kolory kaszek BIO prosto z natury

Bardzo często przygotowaną już kaszkę BIO łączy się z owocowymi lub warzywnymi dodatkami. Tworzy wtedy słodkie albo wykwintne danie, uzupełnione zwykle także mlecznymi czy orzechowymi smakami. Nasze propozycje kaszek ekologicznych idą o krok dalej, bo wybrane produkty zawierają naturalne, liofilizowane owoce albo warzywa. To między innymi słodka truskawka albo malina, lekko kwaskowa porzeczka, jagoda czy śliwka. Swoistej słodyczy, aromatu oraz ciekawego koloru może dodać także burak, szpinak albo dynia.

Jak przygotować?

Kaszki BIO, ze zbóż z upraw ekologicznych najczęściej wymagają obróbki termicznej. Mogą być przygotowane na wodzie, a wybrane rodzaje także na mleku. Weganie bez trudu przygotują je na mleku wegańskim - takim rodzaju, które można poddawać obróbce cieplnej. Wybrane rodzaje kaszek mogą też być już wstępnie przygotowane, dzięki czemu ich gotowość do spożycia jest błyskawiczna. To sprawia, że nadają się świetnie na zdrową przekąskę na ciepło. Dostępne są także przepisy na dania czy desery wykorzystujące kaszki różnego typu, które spożywane są także po schłodzeniu.