O właściwościach kaszki jaglanej więcej możesz dowiedzieć się z opisu Kaszki Jaglano-Owsianej Czary Mary BIO. Tutaj skupimy się na właściwościach kaszy gryczanej i amarantusa. Gryka, z której jest wytwarzana kasza gryczana będąca składnikiem Kaszki Jaglano-Gryczanej z Amarantusem Czary Mamy BIO, nie zalicza się do zbóż (jak np. kasza jęczmienna czy manna), lecz związana jest bardziej ze szczawiem i rabarbarem. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a pod względem wartości odżywczych i strawności zbliżone są do białek roślin strączkowych (np. fasoli, grochu, soi). Ponadto bogate są w unikatowe lizynę i tryptofan - aminokwasy, których nasz organizm sam nie wytwarza. Z kolei amarantus, z którego jest wytwarzana Kaszka Jaglano-Gryczana z Amarantusem Czary Mamy BIO, należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Jego początki wywodzą się od starożytnych ludów Ameryki Południowej: Azteków, Inków i Majów. Niedawno odkryty na nowo, coraz częściej nazywany zbożem XXI wieku. Nasiona amarantusa zawierają mnóstwo białka, bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm. Są ponadto bogate w żelazo, magnez i wapń. Podobnie jak kasza jaglana i gryczana nie zawiera glutenu.
SKŁAD PRODUKTU
kaszka jaglana ekologiczna (20%), mąka jaglana ekologiczna (20%), kaszka gryczana ekologiczna (30%), kaszka z amarantusa ekologiczna (30%).
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 1546,3kJ/365,9kcal
Tłuszcz 4,11g
w tym kwasy nasycone 0,84g
Węglowodany 65,11g
w tym cukry 1,16g
Błonnik pokarmowy 8,24g
Białko 12,98g
Sól 0,01g
ALERGENY
zboża zawierające gluten