Komosa ryżowa (quinoa), amarantus, proso, rodzaje pszenicy: płaskurka, samopsza i orkisz - to stare odmiany zbóż, które ze względu na bogactwo składników odżywczych i mineralnych przeżywają obecnie swój renesans. Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa Czary Mamy BIO to mieszanka komosy ryżowej i prosa. Jeżeli jesteś zainteresowany kaszkami ze starych odmian pszenicy zapoznaj się z produktem Manna Dawnych Zbóż Czary Mamy BIO. Komosa ryżowa inaczej zwana quinoa to produkt uznany przez FAO (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych) jako żywność o „wysokiej wartości odżywczej". Mimo, iż jest rośliną liściastą, ze względu na swoje wartości odżywcze, zaliczana jest do zbóż. Quinoa uchodzi za kopalnię białka, nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna, poleca się ją osobom uczulonym na pszenicę. Komosa ryżowa tak samo jak amarantus wywodzi z się z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od przeszło 5000 lat. Nazywana jest złotem Inków, bowiem kryje w sobie prawdziwe bogactwo niezbędnych do zachowania zdrowia, urody i sił witalnych składników odżywczych. Jej nasiona wykazują bardzo wysoką wartość odżywczą, jest źródłem wapnia o bardzo wysokiej przyswajalności, a także źródłem manganu i miedzi. Proso zwyczajne pochodzi ze Środkowej Azji, gdzie od wieków cenione jest za lecznicze właściwości. W Polsce dopiero od niedawna wykorzystuje się je do produkcji mąki, kaszy jaglanej, piwa czy paszy. Jego główną zaletą jest fakt, że nie posiada glutenu. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu reguluje pracę nerek. Proso obniża poziom cholesterolu, wykazuje działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze, a także kojąco działa na przewód pokarmowy. Polecane jest w profilaktyce nowotworowej, a także pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.
Produkt nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
SKŁAD PRODUKTU
kaszka z komosy ryżowej białej ekologiczna (70%), kaszka jaglana ekologiczna (20%), mąka jaglana ekologiczna (10%).
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 1517,2kJ /359kcal
Tłuszcz 4,95 g
w tym kwasy nasycone 0,48g
Węglowodany 63,8g
w tym cukry 1,27g
Błonnik pokarmowy 7,76g
Białko 11,9g
Sól 0,00g
ALERGENY
zboża zawierające gluten