Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Na to pytanie szuka odpowiedzi wiele osób, szczególnie tych na diecie. Słodycz ten obrósł wieloma mitami i często jest stawiany w jednym rzędzie z czekoladą mleczną lub innymi wysokokalorycznymi produktami. Jednakże pojawiają się głosy, że czekolada z dużą dawką kakao w składzie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Ile jest w tym prawdy?
Spis treści
Czy można ją włączyć do codziennego jadłospisu?
Skład
Korzyści zdrowotne
Jak często ją spożywać?
Gdzie można ją kupić?
• Podnosi poziom dobrego cholesterolu, zaś obniża zły cholesterol,
• Redukuje stres,
• Poprawia funkcjonowanie mózgu,
• Poprawia przepływ krwi,
• Obniża ciśnienie krwi,
• Zmniejsza ryzyko chorób serca,
• Chroni przed słońcem.
Spis treści
Czy można ją włączyć do codziennego jadłospisu?
Skład
Korzyści zdrowotne
Jak często ją spożywać?
Gdzie można ją kupić?
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Czy jest na nią miejsce w zdrowym odżywianiu?
Zanim odpowiemy sobie na pytanie, czy gorzka czekolada jest zdrowa, przybliżmy trochę jej historię. Czekolada jest wszechobecna na półkach sklepowych i w naszych domach. I chociaż daleko Polakom do spożycia czekolady na głowę mieszkańca Szwajcarii czy Niemiec, trudno uwierzyć, że dotarła ona do Polski dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Gorzka czekolada ma oczywiście znacznie dłuższą historię na świecie. Znana była w Ameryce Południowej już ponad 3000 lat temu. Jak wskazują badania pierwszą czekoladę spożywano w formie płynnej. W formie tabliczki przywędrowała ona do Europy, a potem i do Polsce niespełna 2 wieki temu. Początkowo słodycz ten, podobnie, jak kawa czy herbata, był dostępny tylko dla najbogatszych i tylko oni mogli delektować się nowym smakiem i cieszyć wrażeniami, jakie daje. Początkowo nie zastanawiano się nad jego właściwościami. Badania nad składem i właściwościami zdrowotnymi czekolady rozpoczęły się dużo później, bo dopiero w XX wieku.Jak powstaje? Jaki ma skład?
Dobrą czekoladę produkuje się z miazgi kakaowej, masła kakaowego oraz cukru. Aby powstała mleczna wersja oczywiście potrzebne jest również mleko. Ziarna kakaowca, które są podstawowym składnikiem każdej czekolady, poddaje się fermentacji, a następnie suszy i rozciera. W takim właśnie procesie uzyskuje się dwa najważniejsze składniki, a mianowicie miazgę kakaową i tłuszcz tzw. Masło kakaowe. Niezwykle ważnym elementem procesu powstania tego smakołyku, mającym zdecydowany wpływ na jej jakość, konsystencję, jest bardzo długie mieszanie miazgi kakaowej z innymi produktami, czyli konszowanie. Niezmiernie istotne jest, aby ten proces zachodził w ściśle określonej temperaturze, a jego celem jest minimalizacja ilości garbników. To właśnie ten proces, chociaż jego celem jest głównie zmniejszenie ilości garbników, odpowiada za aksamitną konsystencję i to, że ma konsystencję, tak przyjemnie rozpuszczającą się w ustach.Korzyści zdrowotne
Czekolada to nie tylko przyjemność i dobry smak, ale także pozytywny wpływ na organizm człowieka. Smakosze potwierdzają przede wszystkim, że jest wyśmienita w smaku, jej jedzenie to czysta przyjemność. Oczywiście bardzo dobrze na nas wpływa, a szczególnie na nasze samopoczucie. Osoby zajmujące się zawodowo żywieniem człowieka twierdzą, że dzięki czekoladzie dodanej do diety możemy poprawić swoje samopoczucie, bowiem działa ona antystresowo. Dietetycy wskazują również, że może ona wspomagać pamięć, a nawet opóźnia starzenie. Szczególnie polecana jest dla osób po pięćdziesiątym roku życia, obniżając ryzyko zawału serca i udaru mózgu nawet o 40 procent.Jak przeciwutleniacze z ziaren kakaowca wpływają na zdrowie człowieka?
Tak często doceniane prozdrowotne właściwości produktu zależą od zawartości kakao, dlatego najlepiej wybierać ciemną wersję o zawartości kakao co najmniej 70 procent. Oczywiście im zawartość kakao większa, tym lepiej. Dlatego wariant ten, dzięki dużej zawartości kakaowca, jest najlepszym źródłem przeciwutleniaczy pochodzących z jego nasion. Przeciwutleniacze mają bardzo dobry wpływ na wiele aspektów naszego zdrowi. Mogą one pomóc w walce z wieloma chorobami, w tym przeciwdziałaniu niektórym nowotworom, mogą pomóc przeciwdziałać chorobom serca, a nawet cukrzycy. Ponadto jedzenie czekolady podnosi poziom serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Dzięki jej wyższemu poziomowi poprawia nam się samopoczucie, czujemy przyjemność, miłe pobudzenie. Zadowolenia i dobre samopoczucie ma również pozytywny wpływ na dobry stan zdrowia.Pozostałe korzyści
Gorzka wersja, dzięki wysokiej zawartości kakao, posiada dodatkowe korzyści odżywczych, dzięki takim składnikom jak żelazo, magnez, miedź, mangan i potas oraz rozpuszczalne włókna. Ponadto posiada niewielkie ilości jednonasyconych tłuszczów i wielonienasyconych tłuszczów. Są to dobre tłuszcze, które obniżają stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze polifenole. Gorzka czekolada może zawierać ich więcej nawet niż czerwone wino. Związki te należą do antyoksydantów, które zapobiegają niekorzystnemu wpływowi wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników w organizmie może prowadzić do uszkodzenie komórek i może rozpocząć procesy chorobowe np. choroby nowotworowe czy miażdżycę. Wielu specjalistów od żywienia człowieka powołuje się na następujące korzyści:• Podnosi poziom dobrego cholesterolu, zaś obniża zły cholesterol,
• Redukuje stres,
• Poprawia funkcjonowanie mózgu,
• Poprawia przepływ krwi,
• Obniża ciśnienie krwi,
• Zmniejsza ryzyko chorób serca,
• Chroni przed słońcem.