Kopytka bezglutenowe
Kopytka bezglutenowe to popularne w niemal całej Polsce kluski, najczęściej na bazie gotowanych ziemniaków w charakterystycznym kształcie przypominającym romby. W tradycyjnej formie do ich przygotowania używana jest również mąka pszenna, jednak odpowiednie przepisy lub gotowe mieszanki pozwalają ją skutecznie zastąpić, by stworzyć danie bez glutenu. Przeczytaj więcej o tej smacznej potrawie sprawdzającej się w wielu odsłonach i na nowo odkryj jej możliwości w wersji bezglutenowej.
Spis treści:
Sposób przygotowania
Naturalna mieszanka
Tradycyjny przepis
Wersje wegańskie
Propozycje podania
Gotowe przepisy
Jak przygotować kopytka bezglutenowe?
Rezygnujesz z potraw zawierających gluten i interesują Cię kopytka bezglutenowe? Ta potrawa, przypominająca włoskie kluseczki gnocchi, zwana także szagówkami w okolicach Poznania, z założenia jest szybka i stosunkowo prosta do przyrządzenia. Bardzo ważne są jednak odpowiednie proporcje składników, aby ostatecznie kluski po ugotowaniu miały odpowiednią strukturę, sprężystość i nie rozpadały się samoczynnie.
Naturalna mieszanka
Do przygotowania tej potrawy możesz z powodzeniem użyć odpowiedniej sypkiej mieszanki niezawierającej glutenu, która zastąpi mąkę. Jeżeli mają być dodatkowo wegańskie, jajko zastępuje się jego roślinnym odpowiednikiem, by nadać sprężystości i zwartości potrawie. Kopytka tradycyjnie były przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, które najczęściej zostawały z poprzedniego dnia z obiadu. Przepis jest prosty - na 250 gramów ugotowanych i ugniecionych lub zmielonych w młynku ziemniaków należy przygotować 120 gramów mieszanki i jedno jajko. Ciasto ugniata się do uzyskania pożądanej konsystencji, ewentualnie podsypuje dodatkowo mieszanką. Uformowane w długie wałki kroi się nożem i gotuje w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia.
Tradycyjny przepis
Czym różni się tradycyjna wersja potrawy od tej niezawierającej glutenu? Zasadniczo jedynie sypkim, mącznym składnikiem, który zawiera gluten. Wiele osób dla urozmaicenia przygotowuje również w podobny sposób kluski leniwe, zwane także leniwymi pierogami. Różnią się one dodatkiem sera białego - twarogu zamiast ziemniaków. Polskie tradycyjne kopytka we Włoszech są równie popularne, jednak mają inny kształt i nazwę - gnocchi. Zamiast wałków formuje się niewielkie kuleczki i nadaje im za pomocą widelca charakterystyczny wzorek przy delikatnym spłaszczaniu.
Aromatyczne wariacje dla wegan
Z racji tego, że ciasto na kluski wyrabia się szybko, a jego składniki są proste, wiele osób decyduje się na wprowadzenie już na tym etapie urozmaiceń. Na przykład kolorowe kluski można uzyskać, dodając silnie barwiące przyprawy, zioła lub warzywa. Kurkuma, słodka papryka czy odrobina szpinaku lub soku z buraka nie wpłyną znacząco na smak, dodadzą natomiast daniu ciekawej, atrakcyjnej kolorystyki. Można również postawić na bardziej wyraziste przyprawy, zioła czy drobne nasiona, które sprawią, że kluseczki zyskają ciekawą strukturę. Na takie urozmaicenie warto postawić w diecie wegańskiej, gdyż kluski te mogą być bazą dla wielu różnych dań obiadowych.
Lekkie kopytka bezglutenowe z mąki ryżowej
Popularne kopytka bezglutenowe przygotowywane z pomocą mieszanki bazują zwykle na mące ryżowej. Jej właściwości w połączeniu ze skrobią ziemniaczaną oraz tapioką nadają kluseczkom właściwości, za które w tradycyjnej wersji odpowiadałaby mąka. Kaloryczność potrawy jest zbliżona, jednak fakt pominięcia glutenu w analitycznym składzie pozwala na zastosowanie potrawy w diecie osób chorych na celiakię czy problemy z tolerancją glutenu.
Propozycje na dietetyczne dania
Przygotowanie klusek na bazie mąki ryżowej nie jest trudne, a potrawa może mieć charakter dietetyczny. Wystarczy zrezygnować z ciężkich i tłustych dodatków, zastępując je na przykład musem warzywnym, posypką z mieszanki zdrowych nasion czy w wersji na słodko - syropem owocowym bez dodatku cukru. Ziemniaki, choć nie są przez wiele osób uznawane za warzywa dietetyczne, ponieważ po ugotowaniu mają dość wysoki indeks glikemiczny, nadal mogą dostarczyć do organizmu cennego potasu i niezbędnej dawki energii.
Smaczne kopytka bezglutenowe - przepisy na sprawdzone posiłki
Bez względu na to, czy przygotujesz kopytka bezglutenowe, pierogi leniwe czy włoskie gnocchi albo ich wariacje, warto połączyć je z aromatycznymi i zdrowymi dodatkami. Od czasu do czasu możesz również pozwolić sobie na jakieś dietetyczne odstępstwo, gdyż w tradycyjnej polskiej kuchni różnego rodzaju kluski doskonale łączą się z niekoniecznie zdrowymi dodatkami. Jakie propozycje sprawdzają się najlepiej? Przeczytaj przepisy na sprawdzone potrawy z kopytkami w roli głównej lub jako dodatek węglowodanowy.
Pomidorowe kluski we włoskim stylu
Klasyczne kopytka z dodatkiem aromatycznych pomidorowych sosów lub leczo będą świetnym daniem obiadowym. Warzywny sos może mieć jedynie lekkie, niskokaloryczne składniki warzywne, zioła i czosnek. Alternatywą może być dodanie pomidorów w formie przecieru lub koncentratu do samego ciasta na kluski. Można podawać je w prosty sposób z dodatkiem ulubionego pesto albo też dobrej jakości oliwą z oliwek czy startym serem i orzeszkami pinii.
Kluski z batatów w tajskim curry
Ciekawym wariantem klusek będą te przygotowane z batatów zamiast ziemniaków. Można również użyć marchwi, dyni, pietruszki czy innych gotowanych warzyw, jednak taka zamiana wymaga zastosowania nieco większej ilości części mącznej. Powstają w ten sposób ciekawe w smaku, aromatyczne kluski, świetnie smakujące z tajskim curry, a także innymi wyrazistymi sosami.
Twarogowe kluski w wydaniu na słodko
Kopytka, w których ziemniaki lub ich część zastąpione są serem białym, mogą dobrze smakować także na słodko. Wystarczy nawet niewielka ilość masła i cukru, by stworzyć ciekawe słodkie ciepłe danie. Owocowe czy nawet czekoladowe musy mogą być dobrym dodatkiem. Ich smak można przełamać kremem balsamicznym, świeżymi ziołami albo pikantnym dodatkiem. Także sosy na bazie jogurtu sprawdzają się w daniach z kluskami.
Tradycyjna polska propozycja podania
Popularnym daniem spotykanym w polskich domach są kluski w sosie pieczarkowym albo mięsnym, podawane z surówką. Ze smakiem zjadają je dzieci i dorośli. Wiele osób sięga również po kopytka smażone ze skwarkami i kapustą lub kiszonkami, które mimo wysokiej kaloryczności smakują wyśmienicie. W typowo polskich kluskach często spotyka się popularne zioła - zieloną pietruszkę, koperek, majeranek czy cząber. Różnego rodzaju potrawy mączne, w tym kluski, obecne są na polskich stołach od wielu lat. Dobre kopytka bez zawartości glutenu sprawdzą się dla osób, które z jakichś przyczyn wykluczają ten składnik diety, ale nie chcą rezygnować z tradycyjnych dań. Warto mieć pod ręką gotową mieszankę na niezawierające glutenu kopytka czy leniwe kluski, którą znajdziesz w naszym sklepie Fiia.pl. Wykorzystasz ją z powodzeniem w każdej z propozycji dań. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.