Co to jest RAW? Co to jest Dieta RAW? Dieta na surowo? Witarianizm?
Dieta RAW to, innymi słowy, w bezpośrednim tłumaczeniu dieta surowa, czyli witarianizm. Dieta ta bazuje na produktach surowych, nieprzetworzonych, niepoddanych obróbce termicznej.
Witarianie jedzą m.in. warzywa, owoce, orzechy czy kiełki. Pozytywne efekty witarianizmu są obserwowane przy stosowaniu odpowiednio zbilansowanych przepisów i prawidłowej suplementacji. W przeciwnym razie dieta RAW może być niebezpieczna dla zdrowia.
O czym mówi etykieta RAW?
Etykieta RAW powinna być gwarancją, że produkt nie powstał ani w procesie gotowanie, ani smażenie czy pieczenie. Dieta RAW zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów, którzy upatrują w niej bardziej naturalnych sposobów odżywiania. „Dieta na surowo” pozwala składnikom pokarmowym na utrzymanie wysokiej ilość witamin i innych składników pokarmowych np. enzymów, które są częściowo niszczone przez obróbkę termiczną. Witarianizm przez wielu uważana jest za najbardziej naturalną dietę dla człowieka. Głównymi elementami diety RAW są warzywa, owoce i orzechy, pełne ważnych składników odżywczych.
Owoce, warzywa i orzechy w diecie witariańskiej możemy spożywać osobno lub w dowolny sposób miksować. Z mieszanki zwłaszcza owoców i orzechów możemy stworzyć wspaniałe batony niczym nieustępujące tradycyjnym batonom, a naszym zdaniem znacznie smaczniejsze, i oczywiście zdrowsze.
Co to są batony RAW?
Na opakowaniach wielu batonów widzimy słowo „RAW” i zastanawiamy się, co ono oznacza. Po angielsku „RAW” oznacza po prostu „surowy”. Jak odnieść to do batonów czy innych produktów spożywczych? Surowy w tym przypadku oznacza nieprzetworzony. Batony RAW to takie, które powstały z naturalnych składników, bez gotowania czy pieczenia. Żywność RAW powstaje bez stosowania wysokiej temperatury, która przyczynia się do zabijania cennych składników np. witamin.
Cechą wspólną batonów RAW jest prosty skład. Na etykiecie takich przekąsek znajdziemy suszone owoce i orzechy, a ich proces produkcji ogranicza się do mielenia i formowania batonu, zawsze w niskiej temperaturze. Czasami dodaje się do nich różnego rodzaju mąki, takie jak mąka jaglana, orkiszowa czy też gryczana.
Batony RAW mogą być świetną propozycją do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Mogą wzbogacić i urozmaicić jadłospis czymś słodkim, ale zdrowym. Ważne dla konsumentów, że prawdziwe batony RAW pozbawione są dodatku cukru. Swoją słodycz powinny bazować na naturalnych cukrach występujących np. w owocach.
Przeciwieństwem batonów RAW, są batony przetworzone. Są z reguły bardziej kaloryczne, ponieważ często słodzone są białym cukrem lub syropem glukozowym czy fruktozowym. Batony wysoko przetworzone mogą zawierać wzmacniacze smaku, substancje spulchniające, konserwanty czy dużo tłuszczów.
Większość batonów, które znajduje się na półkach polskich sklepów to niestety niezbyt wartościowe, bardzo słodkie batony wysoko przetworzone. Na szczęście świadomi konsumenci wymuszają na sklepach podążanie za nowoczesnymi trendami, trendami zdrowego odżywiania. Najpierw w sklepach ze zdrową żywnością, potem na tak zwanej „zdrowej półce”, a obecnie na głównych półkach co nowocześniejszych sklepów można znaleźć bardzo ciekawy wybór batonów RAW, które naszym zdaniem są najwartościowsze spośród batonów.
Dlaczego batony RAW są tak dobre i słodkie, a nie mają dodatku cukru ani słodzików?
Nie wszystkie batony RAW są bardzo słodkie. W zależności od preferencji smakowych możemy znaleźć słodkie lub mniej słodkie batony RAW. Najczęściej słodycz w batonach RAW osiąga się za pomocą dodania naturalnie słodkich owoców. Najczęściej są to daktyle i rodzynki. Rodzynki, a zwłaszcza daktyle zawierają naturalnie występujące cukry, które są łatwo przyswajalne przez człowieka. W zależności od tego, czy używane są daktyle, czy rodzynki, oraz ich proporcji w stosunku do pozostałych składników możemy otrzymać wszelkie tony słodyczy, od tych przesłodkich do subtelnie słodkich batonów RAW. Oczywiście daktyle nie są jedynymi owocami, które mogą nadać przyjemny słodkawy smak. Inne owoce mogą dać bardziej zbilansowaną słodycz i nie mieć aż tak wysokiego indeksu glikemicznego. Oczywiście batony RAW mogą być też wytrawne, bez żadnych owoców.
Dlaczego warto wprowadzić do jadłospisu batony RAW?
Batony RAW to zdrowy sposób na zaspokojenie potrzeby na zjedzenie czegoś słodkiego. Jest to doskonała alternatywa dla innych słodyczy. Batony RAW dostarczają wielu witamin i minerałów, które zawarte zarówno w orzechach, jak i suszonych owocach. Ponieważ zawierają tylko naturalnie występujące w owocach cukry, są łatwo przyswajalne, co może być ważne, gdy brakuje nam energii. Dodatkowo batony RAW są źródłem łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego oraz białka.
W naszym codziennym jadłospisie baton RAW może być traktowany jako przekąska. Bogactwo składników pozwala na potraktowanie takiej przekąski jako substytut posiłku, gdy nie mamy czasu na przygotowanie tradycyjnego posiłku, albo mamy jeszcze dość daleko do domu. Nie zajmuje wiele miejsca w torebce czy plecaku, a w przypadku nagłego głodu pozwoli zaspokoić go czymś zdrowym i wartościowym.
Kto powinien dodać batony RAW do swojej diety?
Batony RAW mają w 100% naturalny skład i bardzo krótką listę składników. Pozbawione są zbędnych i niezdrowych dodatków. Batony RAW to po prostu pyszna przekąska dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrową dietę. Może zastąpić słodycze, na które chętnie skuszą się się dzieci, młodzież szkolna czy dorośli. Są świetną alternatywą słodyczy, dla wszystkich tych, dla których ważne jest ograniczenie dodanych cukrów w posiłkach. Batony RAW to zarówno wartościowe kalorie, dodające energii, jak i solidna porcja błonnika pokarmowego.
Na polskim rynku znajduje się już całkiem ciekawa oferta batonów z etykietą RAW. Najczęściej wytwarzane są na bazie daktyli, które są źródłem naturalnej słodyczy. Poza tym posiadają najróżniejsze dodatkami miksowane w różnych zestawach i proporcjach. Zazwyczaj ważnym składnikiem są orzechy. Znajdziemy też batony RAW z migdałami, chia. i owocami (bananowo-kakaowy) oraz migdałami, orzechami i nasionami chia (orzechowy z chia). Jeśli chodzi o owoce, to trudno wymienić te, które nie znalazły się w jakiejś wersji „surowych batonów”. Wytrawnym dodatkiem bywa też surowe kakao.
Dlaczego batony RAW są zdrowsze od tradycyjnych batonów?
W uproszczeniu można stwierdzić, że wszystkie batony RAW wyprodukowane zostały bez dodatku cukru rozumianego jak sacharoza. Sacharoza jest produktem przetworzonym i nie mieści się w kategorii RAW. Wiele batonów zawiera tzw. kategorię “superfoods”, czyli po prostu składniki uważane za cenne dla naszego zdrowia np. orzechy, chia czy jagody goi. Dobre batony RAW co bardzo ważne, jeśli zawierają tłuszcze, to w przeciwieństwie do tradycyjnych słodyczy z reguły zawierają te tłuszcze dużo wartościowe, po prostu nieco lepsze. Zdecydowanie skład zdrowych słodyczy przemawia na ich korzyść. Zdrowe wersje słodyczy omijają tłuszcz palmowy czy syrop glukozowy, które nie są dobrego dla naszego zdrowia.
Czy wszystkie batony, które określone są przez producentów jako zdrowe, są zdrowe?
Jeśli sięgamy bardzo rzadko po słodycze, to żaden nawet ten tradycyjny baton szczególnie nam nie zaszkodzi, oczywiście nie dotyczy to osób chorych na przykład, ale nie tylko na cukrzycę, celiakię czy alergie różnego rodzaju. Jeśli jesteśmy zdrowi, ale lubimy słodycze, też musimy uważać, co wkładamy w sklepie do naszego koszyka. Na półkach ze zdrową żywnością mamy szeroki wybór batonów i innych słodyczy. Niestety można tam czasem znaleźć produkty, które ze względu na skład nie powinny tam znaleźć miejsca. W szczególności warto uważać na batony musli, bo częstą zawierają sporo cukru (sacharozy), warto sprawdzić, czy nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, czy też oleju palmowego. Warto, też zwrócić uwagę na miód. Jeśli miód zostanie podgrzany (upieczony czy w jakikolwiek inny sposób poddany obróbce termicznej), to traci bardzo wiele ze swoich właściwości. Można go praktycznie uznać za zwykły cukier. Batony musli nie są najlepszym przykładem zdrowych słodyczy, a nie które po prostu nimi nie są. Lepiej znaleźć lepsze zamienniki słodyczy. My skłaniamy się przede wszystkim w kierunku batonów RAW. Musimy znaleźć naprawdę dobre do naszej oferty.
Skąd bierze się smak słodyczy, skoro nie mają cukru?
Zdrowsze zamienniki słodyczy mogą być wyprodukowane w oparciu zagęszczone soki owocowe lub np. daktyle (np. Be RAW!, Dobra Kaloria). To właśnie naturalny cukier z owoców nadaje batonom słodki smak. Może on być jeszcze wzmocniony przez dodane bakalie takie jak morela, śliwka, rodzynki czy żurawina.
Dlatego trzeba pamiętać, że nawet batony RAW to wciąż słodycze. Mimo iż są produkowane z wysokiej jakości składników, to wciąż są to słodycz. Mają te wszystkie cechy słodyczy, które powodują, że powinniśmy uważać z ich nadmiarem. Zatem dostarczają sporo kalorii pochodzących głównie z węglowodanów (czyli cukru) oraz tłuszczu. Mają też wysoki indeks glikemiczny. Czyli są zdrowsze niż tradycyjne słodycze, ale powinny zajmować dokładnie to samo miejsce w diecie, co słodycze w ogóle. Najlepiej również na kuchennej półce powinny leżeć tam, gdzie pozostałe słodycze. Przypomni nam to, że w piramidzie żywieniowej i naszej diecie powinny stanowić tyle samo miejsca, czyli niewiele. Możemy je spożywać z umiarem, czyli od czasu do czasu. Jeśli dbasz o zdrowie, chcesz zachować odpowiednią masę ciała, to wybór zdrowszej wersji batona nie zwalnia Cię z tych wszystkich ograniczeń. Trzeba pamiętać, że bilans energetyczny musi się zgadzać, nawet jeśli te kalorie pochodzą ze zdrowego jedzenia.