Ksylitol, popularnie nazywany cukrem brzozowym, to naturalna, niskokaloryczna substancja słodząca. Należy on do grupy alkoholi cukrowych, za sprawą swojej struktury chemicznej, która przypomina cukier i alkohol. Ze względu na to, że nie zawiera grup aldehydowych oraz ketonowych, nie ulega reakcjom Maillarda, zachodzącym podczas obróbki cieplnej żywności. Odkryto go już pod koniec dziewiętnastego wieku, ale popularność zyskał w latach trzydziestych kolejnego stulecia. Finowie w obliczu niedoboru cukru w czasie wojny zaczęli szukać alternatywnych substancji słodzących. Dopiero w latach sześćdziesiątych zaczął być stosowany szerzej między innymi w Niemczech, a także w Japonii.
Spis treści
Co to jest?
Gdzie występuje w naturze?
Główne korzyści
Zastosowanie
Gdzie kupować?
• Słodkość zbliżona do tradycyjnego cukru – bardzo polecany dla diabetyków,
• Jest znakomitą alternatywą dla osób dbających o linię - dostarcza o ok. 40 proc. mniej kalorii niż zwykły cukier,
• Przywraca właściwe pH śliny, dzięki czemu zapobiega próchnicy,
• Bezpieczny dla diabetyków - jego indeks glikemiczny (IG 7) jest ok. ponad 10-krotnie niższy niż w przypadku zwykłego cukru,
• Ułatwia przyswajanie wapna przez organizm.
Spis treści
Co to jest?
Gdzie występuje w naturze?
Główne korzyści
Zastosowanie
Gdzie kupować?
Co to jest ksylitol?
Ksylitol jest pięciowęglowym, naturalnie występującym alkoholem cukrowym o wzorze chemicznym C5H12O5. Jego masa cząsteczkowa to 152,15 g/mol. Nieparzysta liczba atomów węgla sprawia, że struktura ta jest znacznie mniej dostępna dla drobnoustrojów jako źródło energii. Ze względu na to, że substancja nie zawiera grup aldehydowych oraz ketonowych, nie ulega reakcjom Maillarda zachodzącym podczas obróbki cieplnej żywności. Odczucie słodkości cukru brzozowego jest porównywalne do sacharozy, jednak ma od niej o 40% niższą wartość energetyczną (ok. 2,4 kcal/g produktu). Jest stabilny w wysokich temperaturach i nie ulega procesowi karmelizacji.Gdzie substancja występuje w naturze?
Co ciekawe, każdy z nas zażywa ksylitol w niewielkich ilościach, ponieważ zawierają go owoce, warzywa, wodorosty i grzyby, także w naszej diecie występuje od zawsze. Najwięcej jest go śliwkach, truskawkach i kalafiorze. Głównymi miejscami jego przemysłowego pozyskiwania są brzozy, inne drzewa liściaste oraz kolby kukurydzy. Pozyskuje się go w czterech etapach. Został uznany za bezpieczny dla zdrowia i dopuszczony do użytku „bez ograniczeń” przez WHO i FHO. Jednak nie zalecamy spożycia większego niż 50g w ciągu doby, bo posiada on właściwości przeczyszczające i może powodować ból brzucha.Główne Korzyści
Główne Korzyści stosowania cukru brzozowego w naszej diecie to:• Słodkość zbliżona do tradycyjnego cukru – bardzo polecany dla diabetyków,
• Jest znakomitą alternatywą dla osób dbających o linię - dostarcza o ok. 40 proc. mniej kalorii niż zwykły cukier,
• Przywraca właściwe pH śliny, dzięki czemu zapobiega próchnicy,
• Bezpieczny dla diabetyków - jego indeks glikemiczny (IG 7) jest ok. ponad 10-krotnie niższy niż w przypadku zwykłego cukru,
• Ułatwia przyswajanie wapna przez organizm.