PlanTuna czyli roślinne zamienniki ryby.

Osoby na diecie wegańskiej rezygnują z jedzenia nie tylko mięsa, jajek czy nabiału, ale również z ryb. Jak zastąpić rybę w codziennym jadłospisie gdy zalecenia dotyczące jej spożycia mówią o 2 porcjach tłustej ryby w tygodniu? Dlaczego ryby są ważne w żywieniu osób na diecie tradycyjnej? Jak można zastąpić ryby będąc weganinem? Odpowiedzi znajdziesz w niniejszym artykule. 

Spis treści:

  1. Dlaczego jemy ryby? Właściwości zdrowotne ryb
  2. Funkcje kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka
  3. Czym zastąpić ryby? PlanTuna - wegański zamiennik ryby
PlanTuna roślinne zamienniki ryb

Dlaczego jemy ryby? Właściwości zdrowotne ryb

Ryby są polecane ze względu na szereg wartościowych składników odżywczych. W rybach znajdziesz:

  • pełnowartościowe białko, 
  • niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,
  • witaminy, np. witaminy z grupy B, A, D, E, 
  • składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, jod i selen. 

Wszystkie te składniki obecne są również w produktach pochodzenia roślinnego, ale jest jedno ALE. Najważniejsze kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA znajdują się przede wszystkim w rybach. Pozostałe kwasy omega-3 znajdują się w roślinach, ale pod postacią kwasu alfa-linolenowego (ALA), który w organizmie człowieka przemienia się w EPA i DHA. Przemiana ta zależy od wielu czynników, ale bardzo często jest niewystarczająca. Dlatego też weganie często miewają niedobory kwasów omega-3. 

Czy można skutecznie suplementować kwasy omega-3?

Tak! Możliwa jest suplementacja omega-3 dla wegan. Suplementy z alg morskich są bardzo dobrym źródłem kwasu DHA. Te same algi dodawane są do produktów PlanTuna, który w swoim składzie ma olej z mikroalg Schizochytrium sp. 

Zgodnie z Normami żywienia dla populacji polskiej dzienne spożycie kwasów EPA i DHA powinno wynosić 250 mg. Odpowiada to spożyciu ok. 2 ryb w tygodniu lub 0,5 opakowania PlanTuna w wodzie.

 

Funkcje kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka

Dużo mówi się o bardzo istotnym wpływie wielonienasyconych kwasów omega-3 na organizm człowieka. Dlaczego omega-3 są tak ważne w diecie wegan i nie tylko? Poniżej wypisaliśmy część funkcji jakie spełniają kwasy omega-3 w naszym organizmie:

  • biorą udział w profilaktyce wielu chorób, w tym otyłości, miażdżycy, cukrzycy, zespołu metabolicznego, a nawet nowotworów,
  • mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwalergiczne,
  • mają działanie neuroprotekcyjne - zmniejszają ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych, a także chorób - Alzheimera i demencji
  • mają działanie antydepresyjne, 
  • i wiele wiele innych.

Kwasy omega 3 spełniają szereg bardzo ważnych funkcji. Niestety, weganie obarczeni są wysokim ryzykiem niedoboru kwasów EPA i DHA. Osoby na diecie wegańskiej powinny dostarczać organizmowi kwas należący do rodziny omega-3, czyli kwas alfa-linolenowy (ALA) wraz z dietą. Jest to możliwe, ponieważ powszechnie występuje on w żywności roślinnej, np. w oleju sojowym, oleju lnianym, siemieniu lnianym i orzechach włoskich. Kwas ALA przekształca się w organizmie w EPA i DHA, ale niestety bardzo często nie jest to wystarczające dla organzizmu. Weganie powinni rozważyć suplementację lub wybierać produkty wzbogacone o EPA i DHA, np. przy pomocy oleju z mikroalg. Jest to trudne zadanie, ale dzięki produktom PlanTuna staje się łatwo dostępne.

PlanTuna - wegański zamiennik ryb

PlanTuna to produkt wegańskiej marki Unfished, który jest roślinną alternatywą dla tuńczyka. W asortymencie sklepu FIIA znajdziesz wiele produktów z serii PlanTuna:  sałatki, pasty, a także roślinnego tuńczyka w puszce. PlanTuna przyrządzona jest z sojowego białka z dodatkiem oleju z mikroalg. Olej z mikroalg jest źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Dzięki dodatkowi oleju z mikroalg, PlanTuna nie tylko ma teksturę, wygląd i smak tuńczyka, ale również zbliżone wartości odżywcze. Poznaj produkty PlanTuna Unfished!

PlanTuna w puszce

Marka Unfished obecna w sklepie FIIA oferuje roślinną alternatywę tuńczyka w puszce, dostępnego w trzech smakach:

  • PlanTuna w wodzie - roślinna alternatywa tuńczyka przygotowana z teksturowanego białka sojowego i oleju z mikroalg. PlanTuna w wodzie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, a także baza pasty kanapkowej o smaku ryby. W 100g PlanTuna w wodzie znajduje się jedynie 110 kcal. 

Całe opakowanie dostarcza ponad 20g białka, a także 500 mg kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to 2 razy więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na te składniki. 

  • PlanTuna w oliwie z oliwek - wegański tuńczyk w zalewie z oliwy z oliwek, ma ponad 2 razy więcej tłuszczu niż PlanTuna w wodzie i 176 kcal/100g, zawartość białka jest taka sama. Może być ciekawym składnikiem różnych past i dipów.
  • PlanTuna w ziołach śródziemnomorskich - roślinna alternatywa tuńczyka z dodatkiem mnóstwa przypraw: czosnku, pomidorów, pieprzu, pietruszki, a także ziół śródziemnomorskich: rozmarynu, bazylii i oregano. W 100g potrawy znajduje się 141 kcal i ponad 20g białka roślinnego.

 

PlanTuna pasta 

PlanTuna wegańska pasta - asortyment marki Unfished ułatwia przyrządzanie potraw z udziałem tuńczyka poprzez produkcję gotowych dań na bazie tej ryby. Wegańska pasta z tuńczyka jest świetnym dodatkiem do kanapek, grzanek, wytrawnych ciastek, a także jako przystawka w połączeniu z paluszkami lub talarkami warzywnym. 

PlanTuna wegańska pasta nie dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju z mikroalg dlatego warto rozważyć dodatkowy zakup PlanTuna w wodzie

Wegańska pasta z tuńczyka jest najbardziej kalorycznym produktem z asortymentu marki Unfished ze względu na zwiększony stosunek olejów roślinnych w stosunku do białek roślinnych obecnych w składzie. 

Występuje w dwóch smakach - naturalnym PlanTuna wegańska pasta oraz chilli PlanTuna wegańska pasta z chilli. Obie pasty dostarczają 222 kcal/100g.

PlanTuna sałatka

Jeżeli nie chcesz sam przyrządzać sałatki z “tuńczykiem” to możesz wybrać gotową sałatkę meksykańską lub kalifornijską od Unfished. W składzie PlanTuna sałatka meksykańska znajdziesz mieszankę warzyw złożoną z fasoli, kukurydzy oraz papryki, marchewki i cebuli. W sałatce meksykańskiej znajduje się 179 kcal. Z kolei w PlanTuna sałatka kalifornijska znajdziesz warzywa takie jak: groszek, kukurydza, marchew i oliwki. Sałatka kalifornijska dostarcza 168 kcal.

W PlanTuna sałatka meksykańska i PlanTuna sałatka kalifornijska nie ma oleju z alg morskich. Warto rozważyć dodatkowy zakup PlanTuna w puszce w ramach uzupełnienia potencjalnych niedoborów EPA i DHA. 

W PlanTuna sałatka meksykańska obecny jest za to olej sojowy. Jest on jednym z lepszych źródłem innego kwasu omega-3, kwasu alfa-linolenowego (ALA), który w organizmie człowieka przemienia się w EPA i DHA.

 

 

Zachęcamy do zakupu produktów marki PlanTuna Unifished w sklepie FIIA!