Wegańska czekolada to produkt o starannie dobranych składnikach, z których żaden nie pochodzi od zwierząt. Mimo to może mieć prawdziwie kremowy, mleczny smak i doskonale komponować się z dodatkami. Wysokiej jakości masa kakaowa, często pochodząca z ekologicznych upraw może być uzupełniona napojem ryżowym lub innym, doskonale zastępującym mleko. Czekolada dla wegan mleczna, deserowa czy gorzka sprawdzi się w zdrowej diecie, a także w jadłospisie osób z nietolerancją mleka lub laktozy.

Spis treści
Składniki
Jak smakuje?
Zastosowania w kuchni

Popularne składniki wegańskiej czekolady

Naturalna wegańska czekolada nie musi różnić się składem od czekolady deserowej czy innej niemlecznej. Jednak w produktach typowych dla wegan najczęściej nie znajdziesz nawet śladowych ilości białek mlecznych, a idee firm wytwarzających produkty wegańskie często są oparte na szeroko rozumianym szacunku dla środowiska. Popularne składniki czekolady bazują na masie kakaowej, słodzących substancjach w różnej formie, a także dodających charakteru uzupełnieniach. Niejednokrotnie produkt wege to czekolada BIO, z naturalnym składem i "czystą etykietą".

Najważniejsza jest baza, czyli masa kakaowa

Bazą dla każdej czekolady powinna być miazga kakaowa, pozyskiwana z ziaren kakaowca. To ona jest źródłem cennych właściwości czekolady, dlatego o jakości produktu świadczy właśnie procentowa zawartość masy. Jednak smak czekolady musi być dobrze zrównoważony, by rozpływając się w ustach, mogła powodować wyraz błogości na twarzy. Odpowiednia ilość tłuszczu, cukru albo naturalnych słodzików, a także ewentualne napoje o mlecznym charakterze zastępujące mleko zwierzęce decydują o ostatecznym odbiorze smaku.

Apetyczna czekolada bez cukru - to możliwe

Dzięki coraz szerzej stosowanym naturalnym, roślinnym substancjom słodzącym o znacząco niższej kaloryczności i szkodliwości niż cukier biały czekolada dla wegan może być słodka i zdrowa. Maltitol, ksylitol czy wyciąg ze stewii to tylko część z surowców, które możesz znaleźć w czekoladzie odpowiedniej dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Może być to również cukier trzcinowy, czyli aromatyczny i zdrowszy odpowiednik klasycznego cukru.

Dodatki podkreślające smak i wartości odżywcze

Nie od dziś wiadomo, że dobrej jakości czekolada stanowi naturalny antydepresant, jest bogata w magnez, witaminy z grupy B, antyoksydanty. Jednak w połączeniu z niektórymi składnikami może stać się prawdziwym produktem niemalże z kategorii superfood. Klasyczne połączenie czekolady z orzechami możesz znaleźć także w wersji oznaczonej jako wegańska, z szerokim wyborem różnorodnych orzechów. Do czekolady świetnie pasują także bakalie i liofilizowane owoce, które mogą być na przykład składnikiem czekoladowych draży.

Czekolada extra gorzka RED DelightCzekolada pomarańczowa Super Fudgio

Jak smakuje wegańska czekolada?

Czy smak wegańskiej czekolady znacząco odbiega od klasycznej wersji? Niekoniecznie, bo tak naprawdę jedynie czekolada mleczna w założeniu ma w składzie produkty odzwierzęce, jakimi są mleko i jego białka. Inne typy czekolad, jeżeli ich skład jest „czysty", zawierają jedynie roślinne składniki. Jak zatem smakuje czekolada dla wegan, które jej wersje są najchętniej wybierane? Kto często po nią sięga?

Prosty smak bez zbędnych dodatków

Smak i intensywność czekolady zależą przede wszystkim od zawartości masy kakaowej i tłuszczu, a także substancji słodzących oraz ewentualnego mleka. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym będzie ona bardziej intensywna, a zarazem zdrowsza. Najprostsze czekolady bez dodatków smakują wybornie samodzielnie, a także w zestawieniach z niemal każdym produktem spożywczym. Wbrew pozorom smak czekolady pasuje nie tylko do słodkich deserów, ale także kawy, mięs, pieczywa czy kwaśnych owoców.

Mleczna czekolada bez mleka

Czekolady dla wegan mogą mieć również smak mleczny, mimo iż nie mają w składzie mleka. To dobrze znane weganom czy osobom uczulonym na białko mleka albo laktozę napoje ryżowe, sojowe czy migdałowe z powodzeniem zastępują mleko w składzie czekolady. Dają kremowy, mleczy smak oraz łagodniejszy kolor, czyniąc z czekolady produkt bardziej przystępny, również dla dzieci z wybranymi alergiami oraz nietolerancjami.

Czekolady nadziewane, z orzechami i zdrowymi dodatkami

Wśród czekolad, po które sięgają weganie, znajdziesz także wiele produktów bogatych w zdrowe dodatki, które świetnie komponują się ze smakiem czekolady. To specjalnie przygotowane, często owocowe nadzienia, orzechy różnego rodzaju czy bakalie i zdrowe nasiona. Czekolada dedykowana weganom może mieć obniżoną wartość kaloryczną, kiedy do jej produkcji użyto naturalnych roślinnych słodzików czy błonnika roślinnego.

Kuchenne zastosowania wegańskiej czekolady

Czy wegańska czekolada sprawdza się inaczej niż tylko jako przekąska? Z pewnością tak, gdyż w większości przypadków może być używana podobnie, jak czekolada klasyczna. Jako że bazuje na tłuszczu kakaowym, dobrze się rozpuszcza, może tworzyć polewy i sosy czy też być składnikiem ciast. Sprawdzi się również w formie do picia na gorąco lub jako nietypowy i wyjątkowo smaczny, wykwintny dodatek do dań wytrawnych.

Napój czekoladowy

Czekoladę można bez trudu zamienić w rozgrzewający napój. To propozycja na każdą porę roku, a w szczególności te chłodniejsze. Nie musi być to napój mleczny, czekoladę rozpuścić można również w jego odpowiednikach czy też z dodatkiem odrobiny alkoholu w wersji dla dorosłych. Czekolady w formie napoju ciekawie komponują się z aromatami korzennymi, ale także ze skórką cytrusową czy pikantnymi przyprawami, na przykład chili albo pieprzem.

Aromatyczne ciasta i desery czekoladowe

Niemal każda osoba, która lubi smak czekolady, lubi także wypieki oraz desery na jej bazie. Także czekolada roślinna będzie dobrym dodatkiem czy nawet bazą do deserów, choć oczywiście ich przygotowanie może okazać się bardziej skomplikowane z uwagi na konieczność użycia wegańskich odpowiedników mleka czy jaj. Mimo to różnego rodzaju czekolady dla wegetarian i wegan są świetnym dodatkiem do deserów utrzymanych w tym samym duchu.

Wykwintne sosy do dań wytrawnych

Jak już zostało wspomniane, czekolada może być także doskonałym składnikiem potraw o charakterze wytrawnym, bardzo często występując w formie sosu albo musu. Świetnie komponuje się z lekko cierpkimi, kwaskowatymi dodatkami, takimi jak porzeczki czy jagody, tworząc aromatyczne uzupełnienie mięs różnego typu. Dania obiadowe z czekoladą pod różną postacią mogą być zaskakującą, ciekawą odmianą w codziennym jadłospisie. Najwyższej jakości czekolady wegańskie to produkty o starannej kompozycji smaków, idealnie komponującej się z wieloma dodatkami. Mogą mieć formę klasycznej tabliczki, batonika, dodatku do owocowego nadzienia czy proszku do przyrządzenia napoju. Bez względu na postać są źródłem cennych składników odżywczych, a ich zastosowanie w kuchni może być naprawdę szerokie. Sprawdź, jakie czekolady dla wegan mamy w ofercie w sklepie Fiia.pl i postaw na sprawdzone słodkości najwyższej jakości.