Wegański krem czekoladowy cieszy się sporym uznaniem nie tylko wśród wegan. To produkt dostępny w kilku wariantach smakowych, który cechuje brak surowców odzwierzęcych w składzie. Dzięki temu, że nie zawiera mleka i laktozy, może być stosowany przez osoby z nietolerancją tych składników lub też z różnego typu alergiami. Przeczytaj, czym cechują się czekoladowe kremy o wegańskim składzie, w jaki sposób warto wprowadzić je do diety oraz jak sprawdzają się w daniach na specjalną okazję. Spis treści Aksamitny smak, wegański skład Zdrowe zastosowania kremów czekoladowych Krem na specjalne okazje
Wegański krem czekoladowy - aksamitny smak i prosty skład
Każdy wegański krem czekoladowy z
oferty naszego sklepu Fiia.pl cechuje czysta etykieta - clean label, co oznacza, że produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Bazując na roślinnych składnikach, bez dodatku mleka, białek mlecznych, jaj czy innych surowców odzwierzęcych najlepsi producenci tworzą swoje kremy czekoladowe i orzechowe. Ich smak i konsystencja są doskonałe. Dodatkowo wybór wśród produktów z certyfikatami BIO pozwala Ci na zakup najwyższej jakości słodkości, które bez obaw możesz podać nawet dzieciom.
Z czego produkowane są wegańskie kremy?
W składzie wegańskiego kremu trudno o zbędne wypełniacze czy sztuczne dodatki. To
naturalne kakao w proszku, tłuszcze roślinne bez oleju palmowego, a także pasta orzechowa czy inne smakowe dodatki w przypadku kremów czekoladowo-orzechowych. Zamiast będącego częstym składnikiem kremów czekoladowych mleka, dodającego naturalnej słodyczy i aksamitnej konsystencji stosowane są jego roślinne zamienniki. To na przykład
napój ryżowy, dający zbliżone właściwości, a pomagający uniknąć zawartości białek mleka oraz laktozy w kremie. Ekologiczne kremy to składniki pochodzące z certyfikowanych upraw, z których plony spełniają wysokie normy jakościowe.
Których kremów czekoladowych warto spróbować?
Nie od dziś wiadomo, że smak czekoladowy doskonale łączy się z aromatem orzechów oraz innych dodatków. Przykładem może być aksamitny wegański krem kakaowo-pistacjowy, który zachwyca swoim smakiem. Dobrą propozycją będzie także jeden z kilku kremów orzechowych, nawet tych bez dodatku kakao. Kremy te wydobywają pełnię smaku orzechów, bez dodatku mleka czy laktozy. Do wegańskich propozycji należą zarówno produkty w słoikach, jak i tubkach. Szukając produktu spełniającego Twoje oczekiwania, możesz zaznaczyć jego cechy, takie jak brak cukru, BIO, brak laktozy, brak mleka czy brak glutenu.
Jak stworzyć zdrowe dania z wegańskim kremem czekoladowym?
To, jak wykorzystasz wegański krem czekoladowy, zależy od Twoich preferencji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by był nawet spożywany prosto z tubki czy słoika, jako słodki przysmak. Jednak z powodzeniem może być również używany jako dodatek do różnego pieczywa - nie tylko już gotowego, ale także w fazie przygotowania. W wielu przepisach na wykwintne czy słodkie dania obiadowe również możesz wprowadzić pożywną czekoladę w formie wegańskiego kremu. Niewielka tubka z kremem będzie natomiast świetnym pomysłem na przekąskę.
Wartościowy dodatek do pieczywa
Właściwości naturalnego kakao znane są od wieków. Stanowi solidną dawkę energii, ale także źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlatego wykorzystanie kremu na bazie wegańskiej czekolady jako smarowidła do pieczywa sprawdzi się świetnie w roli składnika urozmaicającego dietę. Komponuje się on ze świeżymi owocami różnego rodzaju oraz dżemem. Krem świetnie nadaje się również do tworzenia słodkich wypieków - rozpływające się w ustach czekoladowe nadzienia czy dekoracje w wielu przepisach mogą powstać na bazie wegańskiego kremu.
Dania obiadowe z czekoladą
Wykwintne dania obiadowe, nie tylko na słodko mogą mieć w składzie czekoladę czy właśnie krem. Wegański odpowiednik czekolady często jest trudno dostępny, a w przypadku kremu masz do dyspozycji gotową masę. Dodatek do naleśników czy placków to najpopularniejsze zastosowania tego produktu. Dania mogą być zdrowe, przyrządzone z ekologicznych składników, wybieranych świadomie. Czekoladowa zupa, pierogi, a może delikatny sos? Warto poszerzać swoje horyzonty smakowe, jednak trzeba pamiętać o kaloryczności i zawartości poszczególnych składników odżywczych dla wybieranych wyrobów.
Słodka dawka czekolady w poręcznej tubce
Miłośnicy czekolad w każdej formie z pewnością docenią te zamknięte w tubce, w formie kremu czekoladowego, orzechowego lub czekoladowo-orzechowego. Sprawdzi się świetnie na wyjścia czy w podróży, gdzie nie raz zabierając klasyczną tabliczkę w ciepłe dni, można było spotkać się z niemiłą, roztopioną niespodzianką. To dobra porcja dla dziecka do szkoły, pomagająca szybko uzupełnić energię słodkościami o pewnym składzie i przystępnej formie. Mała tubka szczelnie zamknięta zakrętką może być otwierana wielokrotnie.
Wegański krem czekoladowy do tortu, czyli produkt na specjalne okazje
Naturalny wegański krem czekoladowy do tortu oraz innych deserów może być traktowany jako produkt na specjalne okazje. Spożywanie w zbyt dużych ilościach zdrowych, ale jednak dość kalorycznych kremów może powodować problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Krem czekoladowy z wegańskim składem jest świetnym dodatkiem do różnorodnych wypieków, w tym także wspomnianych tortów. Warto do przyrządzenia wegańskiej bazy ciasta użyć odpowiednich mieszanek, dzięki którym ich konsystencja będzie idealna. Krem jako
uzupełnienie do budyniów, słodkich deserów na zimno czy lodów dodaje im charakteru.
Pomysł na wegański, mocno czekoladowy tort
Czekoladowe ciasta i torty mają licznych miłośników również wśród wegan. Jednak bazując na typowych wegańskich składnikach, osiągnięcie kompletnego smaku czekolady może być trudne. Dobrej jakości krem czekoladowy ze staranną kompozycją smakową, o gładkiej lub lekko chrupiącej konsystencji w przypadku wersji z orzechami świetnie wpisze się w smak czekoladowych tortów. Może być
dodatkiem do nadzienia, ale także częścią dekoracji wypieku. Tort czekoladowy zyskuje nowy wymiar z gotowym kremem na bazie roślin.
Czekoladowe wegańskie dekoracje
Krem czekoladowy przy użyciu odpowiednich cukierniczych narzędzi może stać się w rękach mistrza idealnym materiałem do tworzenia dekoracji. Komponując się świetnie ze smakiem wanilii, śmietanki, świeżych owoców pozwoli na stworzenie ozdób jednocześnie podkreślających smak deserów. Intensywny brązowy kolor zwykle pięknie kontrastuje z naturalną bielą, kremem czy żywymi kolorami owoców, tworząc piękną wizualną kompozycję. W tej roli sprawdzi się nawet krem w tubce, którego użyjesz bez trudu do wykończenia różnych deserów. Wegańskie kremy orzechowe i czekoladowe to doskonała propozycja nie tylko dla wegan. Produkty w pełni roślinne, o starannym doborze składników zachwycają smakiem i konsystencją. Sprawdzają się świetnie w wielu zastosowaniach, a pomysły na ich wykorzystanie ogranicza jedynie wyobraźnia. Poznaj pełny asortyment produktów z kategorii kremy czekoladowe i orzechowe
na Fiia.pl i znajdź swój ulubiony smak.