Dlaczego warto jeść kiełki?

Jeśli szukasz informacji o kiełkach, z pewnością zależy Ci na zdrowiu oraz zgrabnej sylwetce. Wszystko to i wiele więcej możesz uzyskać, wprowadzając do swojej diety kiełki. Z artykułu dowiesz się, jaki wpływ na zdrowie mają kiełki. Podpowiemy również, jak można je samemu wyhodować w domu.

Kiełki to młode warzywa, zwykle mające zaledwie kilka dni, których nasiona właśnie wykiełkowały i zaczęły rozwijać łodygi i liście o długości zaledwie kilku centymetrów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, bardzo często więcej niż dorosła roślina.

Wartości odżywcze kiełków

Istnieje wiele różnych kiełków — fasoli, brokułów, słonecznika, ciecierzycy, grochu. Wartość odżywcza w każdym z nich jest odmienna, ale zazwyczaj są one bogate w wiele witamin, minerałów i niezbędnych aminokwasów. Kiełki są bogate w witaminę K, wiele witamin z grupy B, takich jak niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i kwas pantotenowy, a także witaminę C i witaminę A. Zawierają również minerały, takie jak cynk, wapń, mangan i miedź.

Jak jeść kiełki?

Kiełki można spożywać na surowo lub ugotowane, jednak przy gotowaniu tracą część pożytecznych substancji. Dlatego zaleca się je spożywać na surowo. Kiełki można jeść na kanapce, w różnego rodzaju surówkach, sałatkach, a także same. W zależności od rodzaju mają też inny smak — niektóre są pikantne i wyraziste (np. rzodkiewka, cebula, rzeżucha, brokuł), inne łagodniejsze i słodkawe (np. soczewica, soja, fasola mung, lucerna).

Rodzaje kiełków

Kiełki można podzielić na 4 kategorie:

  • Kiełki fasoli i grochu — należą do nich kiełki fasoli mung, fasoli, czarnej fasoli, soczewicy i grochu śnieżnego.
  • Kiełki warzywneobejmują kiełki brokułów, lucerny, gorczycy i czerwonej koniczyny.
  • Kiełki orzechów i nasion — należą do nich nasiona dyni, nasiona sezamu, kiełki nasion słonecznika.
  • Ziarna porośnięte — obejmują kiełki trawy pszenicznej i komosy ryżowej.

Właściwości zdrowotne kiełków

Oto kilka korzyści zdrowotnych, które przekonają Cię do wprowadzenia kiełków na stałe do swojej diety.

Wspomagają trawienie

Kiełki w swoim składzie zawierają wiele ważnych enzymów, które wspomagają trawienie. Pomagają skutecznie rozkładać pokarm i zwiększają wchłanianie składników odżywczych przez przewód pokarmowy. Kiełki są również bogactwem błonnika, który także korzystnie pobudza układ trawienny do pracy.

Poprawiają krążenie krwi

Kiełki wspomagają produkcję czerwonych krwinek. To z kolei przyczynia się do większego dotlenienia narządów i komórek. Zdrowe ukrwienie z kolei jest podstawą zdrowych i gęstych włosów. Dobre krążenie krwi zmniejsza także ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca. Zawierają także dobroczynne kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca oraz poziom cholesterolu. Zmniejszają one także stany zapalne.

Są niskokaloryczne — wspomagają odchudzanie

Kiełki pomimo swoich malutkich rozmiarów, potrafią dostarczyć nam ogrom minerałów i witamin, a przy tym są minimalnie kaloryczne. Dzięki temu wspomagają odchudzanie. Ponadto kiełki zawierają duże ilości błonnika, co sprawia, że jesteśmy dłużej syci i nie podjadamy. Błonnik również reguluje wypróżnienia.

Wspierają układ odpornościowy

Te małe roślinki są bogactwem witaminy C, co czyni je silnym stymulantem dla białych krwinek do zwalczania infekcji i chorób, wzmacniając tym samym układ odpornościowy. Zawierają także witaminę A, która również stymuluje układ odpornościowy do pracy. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto postawić na kiełki. Witamina A, również wpływa korzystnie na nasz wzrok.

Hamuje przedwczesne starzenie skóry

Kiełki zawierają mnóstwo wysoce aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się. Wiadomo, że zapobiega niszczeniu DNA, które jest również przyczyną starzenia. Co więcej, przeciwutleniacze obecne w kiełkach pomagają zwalczać wolne rodniki uszkadzające komórki, które mogą powodować przedwczesne starzenie się skóry.

Jak wyhodować kiełki w domu?

To jest naprawdę bardzo proste. Dodatkowo będziesz miał pewność, że kiełki są wyhodowane naturalnie bez żadnych ulepszaczy. Co ci będzie potrzebne? Nasiona na kiełki, słoik, gaza, woda.

  1. Namocz nasiona

Dodaj 1 łyżeczkę nasion na kiełki (do kupienia w ogrodniczym sklepie) do słoika mason wielkości pół litra. Zalej nasiona zimną wodą, tak około 5 cm nad kiełki. Mocz przez co najmniej 8 godzin. Przykryj słoik 2 warstwami gazy i przymocowując to gumką.

 

  1. Wypłucz i powtórz

Odcedź nasiona, a następnie wypłucz i odcedź ponownie. Ustaw słoik w chłodnym, ciemnym miejscu. Płucz nasiona 2 razy dziennie, aż zaczną kiełkować (za około 3-5 dni).

Porada: Połóż słoik na boku lub pod kątem, otworem do dołu, aby woda mogła spłynąć. Nasiona będą miały także więcej miejsca do rozłożenia wzdłuż boku słoika, zamiast leżeć na sobie na dnie.

    3. Połóż słoik na słońcu.

Gdy pojawią się żółte liście, jeszcze raz opłucz i osusz, a słoik ustaw w dobrze oświetlonym miejscu, aby liście mogły przyciemnić.

  1. Gotowe.

Kiedy liście zrobią się zielone, świeże kiełki są gotowe. Wysusz je na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Przedstawione tu argumenty to tylko część korzyści wynikających z jedzenia kiełków. Jeśli lubisz warzywa i owoce — z pewnością pokochasz również kiełki. Mogą być one dodatkiem do każdego drugiego dania, a także jako pyszna zdrowa przekąska, zamiast niezdrowych chipsów, czy słonych orzeszków. Więc włącz je do diety już dziś i czerp z nich to, co najlepsze.
Zapraszamy do naszego sklepu fiia.pl po nasiona!