
Mikroliście to doprowadzone do stadium pierwszych liści siewki powszechnie uprawianych roślin jadalnych.
Czym są mikroliście i dlaczego warto dodać je do menu?
Z czym serwować?
Zasady uprawy
Gdzie kupić zestaw?
Czym są mikroliście i dlaczego warto dodać je do menu?
Pierwsze nasiona mikroliści zaczęto uprawiać w latach 80 w USA. Pierwotnie służyły jako ciekawa i bardzo aromatyczna ozdoba talerzy w najlepszych restauracjach. Stanowią źródło witamin, karotenoidów i minerałów, co ciekawe w ilościach kilkukrotnie większych niż w ich dorosłych odpowiednikach. Obecnie mikrolistki stają się również coraz popularniejsze w Polsce. Z poniższego artykułu dowiecie się jak wybierać zestawy do uprawy mikroliści i jaka jest ich cena. Zdarza się, że mikroliście są mylone z kiełkami. Podstawową różnicą jest to, że w przypadku kiełków zjadamy nasiona i kiełek do 3 cm. Kiełki są uprawiane w pojemnikach tylko na wodzie. Mikrolistki natomiast uprawiamy na podłożu (ziemia z kompostem), które sprawia, że są tak bogate w minerały. W zależności od gatunku mogą urosnąć od 3 do 20 cm. Zjadamy tylko część nadziemną, którą odrywamy lub odcinamy. Zestawy do uprawy mikroliści są gotowe, na ogół wystarczy je rozpakować i podlać. Nasiona mikroliści są już umieszczone w podłożu. Uprawa ich jest bardzo łatwa. Mikroliście są bardzo bogate w ważne dla naszej diety wartości odżywcze. Mikrolistki zawierają kilka razy więcej witamin i minerałów niż kiełki i od kilku do kilkunastu razy więcej niż swoje dorosłe odpowiedniki. Kiełki rzodkiewki zawierają około 29mg witaminy C, sama rzodkiewka zawiera 15mg a mikroliście rzodkiewki to aż 97mg witaminy C. Jeśli lubisz kiełki, to mikroliście z pewnością pokochasz.Są zdrowe, a ich smak jest intensywny. Mało kto wie, że mikroliście zawierają polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające. To zapobiega gromadzeniu się, szkodliwych, wolnych rodników. Zmniejszają ryzyko występowania chorób serca i choroby Alzheimera.

Z czym to się je?
Mikroliście to doskonały dodatek do różnych potraw. Sprawdzają się też jako przekąska. Idealnie pasują do sałatek, na kanapki, do jajecznicy oraz ryb. Wysoka zawartość witamin i minerałów, wzbogaci Twoją dietę, a intensywny smak i aromat odmieni smak przyrządzanych potraw. Mikroliście można dodawać do koktajli, smoothie a nawet wyciskać z nich sok, tak jak robi się to z młodego jęczmienia. Każdy może jeść ja tak, jak mu wygodniej i jak lubi. Oprócz wartości odżywczych pięknie wyglądają na talerzu. W Internecie jest coraz więcej przepisów na dania z użyciem mikroliści. Biorąc pod uwagę ilość rodzajów nasion mikroliści do wyboru, pasują praktycznie do każdego dania. Najpopularniejsze to:- Rzodkiew Japońska - Mikroliście rzodkwi japońskiej Daikon w smaku przypominają rzodkiew białą o delikatnym, lekko pikantnym smaku. Zawierają witaminę B, C, E, K, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, siarkę, potas, cynk i fosfor.
- Rzodkiewka China - Mikroliście rzodkiewki China Rose to pikantny smak z delikatną słodką nutą. Zawierają witaminę B, C, E, K, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, siarkę, potas, cynk i fosfor.
- Rzodkiewka kolorowy mix - Zawierają witaminę B, C, E, K, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, siarkę, potas, cynk i fosfor.
- Słonecznik - Mikroliście słonecznika są soczyste, chrupiące, słodkie z lekko orzechowym smakiem. Zawierają witaminę A, B, E a także żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor.
- Młody jęczmień - Młody jęczmień zawiera witaminę B,C,E,K magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, błonnik, chlorofil. Spożywanie młodego jęczmienia poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i przyśpiesza odchudzanie.

Jak uprawiać?
Uprawa zestawów do mikroliści jest bardzo prosta. Nie trzeba być od razu ogrodnikiem, aby szybko stać się posiadaczem pięknej mikro uprawy. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją uprawy dla danego gatunku. Każdy zestaw polskich mikroliści posiada na pudełku kod QR, który po zeskanowaniu pokaże nam pełną instrukcję na smartfonie. W praktyce nasza uprawa mikrolistków sprowadza się do podlania nasion odpowiednią ilością wody. Można też przełożyć zestaw, wraz z papierową tacką, do doniczki z ziemią i cieszyć się uprawą przez kilka miesięcy. W zależności od gatunku mikroliści, zbiory przypadają między 7 a 14 dniem od rozpoczęcia hodowli. To co jest istotne to to, że nie trzeba zjadać od razu całego zestawu. Możecie stopniowo wycinać potrzebne ilości, a resztę mikroliści przechowywać pod postacią zielonego ogródka, który ciągle rośnie. To najlepszy i najzdrowszy sposób przechowywania warzyw. Przy okazji mikrolistkowy miniogród cieszy oko. Podłoże, w naszych zestawach mikroliści, składa się z ziemi do upraw ekologicznych z perlitem ogrodniczym i odrobiną podłoża kokosowego. Nasiona mikroliści są dostarczane od najlepszych polskich producentów. Korzystając z polskich zestawów do uprawy mikroliści masz pewność, że zielenina jest wolna od sztucznych nawozów i pestycydów, a zjadana prosto z własnej uprawy jest pełna witamin i minerałów. Nie występują tu straty jakości jak w przypadku zieleniny, która jest transportowana, przechowywana i pakowana. Jesz produkt ze swojego mikro ogródka, który dodatkowo stanowi piękną ozdobę Twojej kuchni.
