Produkty ekologiczne coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Kultura zdrowego stylu życia i ekologicznej żywności sukcesywnie rośnie w siłę. Wraz z nowymi produktami pojawiają się także nowe oznaczenia na produktach. Co one właściwie oznaczają?
Spis treści
Czym różnią się certyfikaty?
Produkty organiczne
Produkty eko
Produkty bio
Inne produkty
Ziemia nie może być wykorzystywana w sposób zbyt intensywny, ponieważ nadmiernie jej eksploatowana w perspektywie większej liczby lat przynosi straty dla ekosystemu, sprawia, że ziemia jest uboga w konieczne do prawidłowego wzrostu składniki. Na niewielkich sąsiadujących ze sobą poletkach powinny rosnąć różne rośliny, warzywa, owoce, zioła. Należy stosować płodozmian, czyli rotacyjnie zmieniać uprawę na danym polu, żeby chronić glebę przed wyjałowieniem. Stosowane nawozy muszą być naturalne. Doskonale nadaje się do tego kompost i obornik, a więc dobrze, jeśli w eko-gospodarstwie są również hodowane zwierzęta, których z oczywistych względów nie wolno karmić paszami przemysłowymi. Również zwierzęta powinny być karmione bio karmą, która powinna pochodzić z gospodarstwa kierującego się zasadami ekologicznymi. Zwierzęta hoduje się tradycyjnie w oborze na ściółce, skąd łatwo pobrać obornik. Nie wolno im podawać antybiotyków ani hormonów. Bardzo ważne jest stosowanie płodozmianu, czyli zmiana uprawianych roślin na jednym obszarze, z odpowiednią częstotliwością, w odpowiedniej kolejności, a nawet w sąsiedztwie innych odpowiednich roślin. Pozwala to na zachowanie żyzności gleby. Jedynie takie przemyślane uprawianie ziemi, długofalowo planowane uprawianie roślin, postawienie na jakość, nie na ilość, daje najlepsze rezultaty. Poza żyznością, taki sposób uprawy pozwala na zapobieganie chorobom roślin. A zatem jeśli rośliny uprawiane są w duchu organicznym, to nie przyczyniają się do jałowienia pól. Potencjał gruntów do kolejnych zasiewów pozostaje podtrzymany. Pozwala się ustrzec przed tym, co powoduje rolnictwo ekstensywne, organizowane na masową skalę. Prowadzi ono do sytuacji, w której wiele terenów, niegdyś żyznych i obfitujących w plony, obecnie nie nadaje się do użytku. Prowadzi do tego, że tereny te zostały wyjałowione oraz zdegradowane przez szkodliwe substancje służące do ochrony roślin lub przyśpieszenia ich wzrostu. Co może nawet gorsze, wraz z ziemią ginie cały znajdujący się na niej i pod nią ekosystem. Powstająca monokultura (brak różnorodności zarówno w faunie jak i florze) zastępuje bujną bioróżnorodność. Pogłębia to jeszcze bardziej jałowość terenu.
Spis treści
Czym różnią się certyfikaty?
Produkty organiczne
Produkty eko
Produkty bio
Inne produkty