Solidna dawka wiedzy o żywności BIO
Żywność BIO, EKO i organic, czyli żywność ekologiczna znacząco zyskuje na popularności. Już od kilku, a właściwie kilkunastu lat konsumenci oczekują pewnych rozwiązań, umożliwiających zdrowsze jedzenie. W ostatnich latach intensywnie mówi się również o wpływie wyborów żywieniowych na środowisko. Rozwiązaniem, które dostarczy zarówno zdrowych, jak i prośrodowiskowych produktów jest żywność ekologiczna. Żywność BIO jest między innymi bogatsza w prozdrowotne składniki, a jednocześnie jej produkcja przebiega tak, że nie cierpi przy niej nasza planeta.
Spis treści
- Żywność BIO - co to?
- Czym się różni żywność BIO od konwencjonalnej?
- Jak rozpoznać produkty BIO?
- Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?
- Żywność BIO - zalety i wady
- Żywność ekologiczna gdzie kupić? Skąd się biorą produkty ekologiczne?
Żywność BIO - co to?
Żywność ekologiczna (żywność EKO, żywność BIO, żywność organiczna) uprawiana i przetwarzana jest zgodnie ze ściśle ustalonymi zasadami rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że produkcja żywności BIO poddawana jest kontroli na każdym etapie powstawania produktu końcowego, który kupujesz w sklepie. Jeśli chcesz mieć pewność do jakość produktów, które uważasz za ekologiczne to powinieneś kierować się certyfikatami. Żywność ekologiczna jest certyfikowana przez upoważnione jednostki co gwarantuje jakość i pewność, co do uprawy i produkcji. Celem żywności ekologicznej jest przede wszystkim zadbanie o środowisko szczególnie poprzez utrzymanie różnorodności biologicznej, polepszenie jakości życia zwierząt, poprawę żyzności gleby oraz pozytywny wpływ na ogólne zdrowie człowieka.
W asortymencie sklepu FIIA znajdziesz szereg produktów należących do żywności BIO. Te produkty to między innymi:
- nasiona roślin strączkowych, np. ciecierzyca w zalewie BIO, fasolka Adzuki BIO PLANET, fasolka czarna BIO PLANET,
- oleje roślinne, np. olej kokosowy BIO FOOD, olej sezamowy BIO, olej lniany tłoczony na zimno BIO,
- zdrowe słodycze, np. żelki FRUTAKI BIO, tabliczka czekoladowo-owsiano-kokosowa BIO
- SUPERFOODS, np. baobab Purella BIO, morwa biała Purella BIO, Moringa Purella BIO.
- I wiele wiele innych bio-produktów pochodzących od BIO-producentów, np. BIO PLANET, Purella, BIO FOOD, Farmy Roztocza, czy GreenCourse.
Czym się różni żywność BIO od konwencjonalnej?
Żywność BIO i żywność konwencjonalną różni kilka aspektów. Główna różnica dotyczy już etapu produkcji rolnej, która w przypadku żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego odrzuca wszelkie przemysłowe środki produkcji, a także pestycydy, chemiczne nawozy, sztuczne dodatki do pasz, antybiotyki czy hormony.
Żywność BIO, żywność ekologiczna powstaje dzięki rolnictwu ekologicznemu, które w zrównoważony sposób bazuje na zasobach, które daje nam przyroda. Oznacza to stosowanie takich technik rolnictwa jak, np. płodozmian, który chroni glebę przed wyjałowieniem, a także poprzez stosowanie naturalnych nawozów i pasz dla zwierząt. W przypadku zwierząt, które żyją w chowie ekologicznym, dostęp do pastwisk jest nieograniczony czego nie doświadczą zwierzęta hodowlane konwencjonalnie. Żywność organiczna (czyli żywność BIO, EKO, ekologiczna) pozbawiona jest substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty, słodziki i wiele innych substancji tego typu. Bardzo ważnym aspektem produkcji BIO żywności jest całkowity zakaz stosowania GMO - organizmów modyfikowanych genetycznie. Poza tym rolnictwo ekologiczne ma za zadanie działać lokalnie, najlepiej bazując na zasobach odnawialnych i poddawać recyklingowi wszystko to co jest możliwe - wszystkie te mechanizmy mają niesamowicie pozytywny wpływ na środowisko.
Te wszystkie aspekty pozwalają odróżnić żywność BIO od żywności konwencjonalnej, która powstaje w rolnictwie konwencjonalnym nastawionym na maksymalną wydajność produkcji przy minimalnym nakładzie pracy.
Jak rozpoznać produkty BIO? Certyfikaty oraz Nutri Score
Unijny certyfikat
Produkty BIO, czy inaczej mówiąc żywność ekologiczną możesz bardzo łatwo i sprawnie rozpoznać dzięki unijnym certyfikatom. Najbardziej rozpoznawalne oznaczenie żywności ekologicznej to tzw. “eko listek” - biały listek otoczony 12 białymi gwiazdkami na zielonym tle. Produkty BIO, które zawierają na swoim opakowaniu eko listek z pewnością pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Eko Listek jest certyfikowanym znakiem, unijnym logo, który oznacza żywność pochodzącą z upraw rolnictwa ekologicznego. Dzięki eko listkowi łatwiej konsumentom rozpoznać produkty ekologiczne.
Poza eko listkiem na etykiecie produktu ekologicznego powinieneś znaleźć także takie informacje jak:
- numer jednostki certyfikującej (w Polsce - PL-EKO-numer),
- nazwa i adres producenta,
- oznaczenie miejsca pochodzenia surowców organicznych.
Poza tym taki certyfikat ułatwia rolnikom wprowadzenie swojego BIO produktu do obrotu w całej Unii Europejskiej. Unijne Logo “eko listek” jest gwarancją przestrzegania przepisów UE dotyczących rolnictwa ekologicznego.
Producenci żywności ekologicznej podlegają kontroli co najmniej raz w roku. Nadzoruje ją Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dzięki temu możesz mieć pewność, że kupowana przez Ciebie żywność BIO jest najwyższej jakości i z pewnością powstała w zgodzie z założeniami rolnictwa i produkcji żywności ekologicznej.
Nutri-Score
Nutri-Score to system oznaczania wartości odżywczych zbudowany z etykiety żywieniowej złożonej z pięciu kolorów. Kolory na etykiecie w uproszczony sposób obrazują ocenę wartości odżywczej danego produktu spożywczego. Nutri-Score jest systemem dobrowolnym i dodatkowym, nie jest obowiązkowy. Nutri–Score znajdziesz z przodu opakowania. Więcej informacji na temat oznakowania Nutri-Score znajdziesz w artykule -
Nutri-Score intuicyjne oznakowanie żywności. Dzięki oznaczeniu Nutri-Score będziesz wiedział czy wybrany przez Ciebie BIO produkt ma pozytywny wpływ na organizm.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?
Produkty BIO, żywność ekologiczna i organiczna bardzo często utożsamiane są ze zdrowym odżywianiem i jakościowymi produktami. Jak jest w rzeczywistości? Dzięki dostępowi do badań naukowych możemy sprawnie odpowiedzieć na pytanie czy żywność ekologiczna jest zdrowsza? Zgodnie z obecną wiedzą naukową, żywność ekologiczna:
- zawiera znacznie więcej antyoksydantów, takich jak np. antocyjany.
- charakteryzuje się wyższą zawartością witamin z grupy B, a także witaminy C,
- zawiera znacznie mniej metali ciężkich, np. kadmu,
- ma niższą zawartością azotynów i azotanów
Wszystkie te wartości są w porównaniu do żywności konwencjonalnej.
Odpowiadając na pytanie: TAK, żywność eko może być zdrowsza. Żywność BIO może dostarczać więcej składników prozdrowotnych i mniej składników szkodliwych dla zdrowia. Żywność eko pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, np. dzięki wyższej zawartości antyoksydantów może zmniejszyć ryzyko rozwoju szeregu chorób cywilizacyjnych (chorób serca i całego układu krążenia, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych i nowotworów).
Ciekawostką jest również to, że ekologiczne produkty zwierzęce zawierają znacznie więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych czyli “zdrowych tłuszczów” w porównaniu do klasycznych wyrobów zwierzęcych.
Żywność BIO - zalety i wady
Jak się pewnie domyślasz żywność BIO ma pewne silne zalety, ale też kilka wad. Zaczniemy od tej mniej przyjemnej części - wad.
Największą wadą żywności ekologicznej jest jej wyższa cena. Czemu żywność ekologiczna jest droga? Tak naprawdę różnice nie są aż tak duże, ale faktem jest że żywność bio jest droższa od żywności konwencjonalnej. Wynika to ze znacznie staranniejszej i kosztwoniejszej produkcji i uprawy rolnej żywności. Coś za coś. Zalety żywności ekologicznej są jednak znacznie atrakcyjniejsze i ta różnica w cenie okazuje się mało istotna gdy pomyśli się o całości. Ale zanim dojdziemy do zalet żywności BIO to jeszcze jedna wada. Żywność ekologiczna szybciej się psuje. Wynika to z zakazu stosowania konserwantów i innych składników wpływających na trwałość produktu. I w tym przypadku ta wada wynika z zalety żywności ekologicznej, jaką jest unikanie chemicznych substancji, które wpływają na trwałość produktu.
Było już sporo o wadach, ale na szczęście nie ma ich za wiele i tak naprawdę wynikają one z zalet żywności BIO. Do największych zalet żywności ekologicznej można zaliczyć:
- wsparcie środowiska naturalnego - wybierając BIO produkty wspierasz środowisko!
- mniejsze zanieczyszczenia środkami ochrony roślin i antybiotykami,
- większa zawartość niektórych witamin, mineralnych, substancji bioaktywnych, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Poza tym gdy wybierasz produkty EKO to stajesz się przykładem godnym naśladowania w gronie najbliższych osób, które też są konsumentami. Osoby, które dotychczas nie wybierały żywności BIO mogą zmienić zdanie i dołączyć do prośrodowiskowej i prozdrowotnej zmiany.
Żywność ekologiczna - gdzie kupić?
Jeżeli zastanawiasz się gdzie kupić żywność ekologiczną to już śpieszę z odpowiedzią. Możesz kupić ją bezpośrednio od rolnika z rolnictwa ekologicznego lub w sklepach ze zdrową żywnością - zarówno tych stacjonarnych oraz online, takich jak FIIA.PL. Poza tym część produktów eko możesz dostać coraz częściej w popularnych supermarketach, ale nie będzie w nich takiego dużego wyboru jak w sklepach online. W FIIA.PL znajdziesz BIO produkty pochodzące od szeregu popularnych BIO dostawców, np. BIO-Planet, BIO-FOOD, Cultured Foods, Pięć Przemian. Na stronie sklepu FIIA w zakładce BIO można znaleźć niezwykle różnorodne produkty ekologiczne - płatki zbożowe dla całej rodziny, np. płatki żytnio-owsiane z miodem MILZU BIO, a także konfiturę z borówki amarykańskiej BIO, i krówki bezmleczne kokosowe BIO. Wybór asortymentu produktów BIO jest naprawdę imponujący. Znajdziesz tu rzeczy, o których nie miałaś nawet pojęcia.
Mam nadzieję, że już nie zastanawiasz się czy warto kupować żywność BIO. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą oraz do zakupu BIO produktów obecnych w sklepie FIIA.PL.