• Barszcze i żury

Barszcz biały A to dobre! BIO (300 g) pozwoli Ci na przygotowanie zdrowej, smacznej zupy na bazie tradycyjnych, naturalnych składników. Zakwas opatrzony jest certyf...
Wysyłka w ciągu 2-3 dni roboczych
Dostępność Mało
5.49
Ekologiczny zakwas na żur. Idealna baza do przygotowania smacznego i zdrowego rodzinnego obiadu. Zakwas powstał na bazie ekologicznej mąki żytniej. Charakterystyczn...
Wysyłka w ciągu 2-3 dni roboczych
Dostępność Średnia dostępność
5.49
EKO Żurek domowy zakwas Runoland, 300g Ekologiczny żurek domowy zakwas. Pasteryzowany. Składniki: woda, ekologiczna mąka żytnia, sól, ekologiczny czosnek, ekologicz...
Wysyłka w ciągu 2-3 dni roboczych
Dostępność Mało
5.39 -20% 4.29
EKO Barszcz biały zakwas Runoland, 300g Ekologiczny barszcz biały zakwas. Pasteryzowany. Składniki: woda, ekologiczna mąka pszenna, sól, ekologiczny czosnek, ekolog...
Ten produkt jest aktualnie niedostępny

Żurki i barszcze BIO to gotowe ekologiczne zakwasy, dzięki którym przygotujesz aromatyczną zupę, nawet dla całej rodziny. Tradycyjne polskie zupy takie jak żur i barszcz to bogactwo składników odżywczych. Można przygotować je jako danie wegańskie, wegetariańskie, a także klasyczne, na wywarze mięsnym, z wędzonymi dodatkami czy jajkiem. Sprawdź naszą propozycję barszczów i żurków, dzięki którym nie musisz tworzyć domowych zakwasów, a nadal masz pewność wysokiej jakości i naturalnego składu.

Pełne naturalnego smaku żurki i barszcze BIO

Choć kojarzą się często ze świętami, zupy takie jak żur czy barszcz to świetny składnik codziennej zdrowej diety. Żurki i barszcze BIO bazują na naturalnych składnikach z ekologicznych upraw, które zapewniają pełnię smaku bez sztucznych dodatków, z tak zwaną czystą etykietą, clean label. Przygotowanie dania obiadowego na bazie gotowego, naturalnie pasteryzowanego zakwasu jest bardzo proste, a dodatki decydują o jego wegańskim, wegetariańskim albo klasycznym charakterze. Żytni lub pszenny zakwas oraz aromatyczne dodatki tworzą niepowtarzalny tradycyjny smak, bogaty w cenne substancje odżywcze.

Naturalny zakwas na barszcz biały

Barszcz biały jest jedną z tradycyjnych zup polskich podawanych na Wielkanoc. Przygotowany na bazie ekologicznej mąki pszennej zawiera również dodatek czosnku, pieprzu, cukru trzcinowego oraz soli. Sprawdzona receptura uwzględniająca właściwe proporcje składników sprawia, że produkt, który Ci oferujemy, ma doskonały smak i aromat. Warto zaznaczyć, że barszcz biały z naszej oferty to produkt z oznaczeniem BIO, w którym składniki pochodzą z naturalnych, ekologicznych upraw i mają doskonałą jakość.

Ekologiczny żur bez konserwantów

Żurek wraz z barszczem białym uznawane są za tradycyjne polskie zupy, nie mogło zatem zabraknąć tego zakwasu wśród naszych propozycji. Czym różni się barszcz biały od żurku? Przede wszystkim rodzajem mąki, na której bazie powstaje zakwas. W przypadku żuru jest to mąka żytnia. Choć przyprawia się go podobnie, proces dalszego przygotowania może być odmienny. Wszystko zależy od tradycji, wybranego przepisu, a nawet rejonu kraju, w którym jest tradycyjnie przygotowywany. Nasze zakwasy na żurek są ekologicznymi produktami najwyższej jakości, bez dodatku konserwantów i innych sztucznych substancji.

Prosty ekologiczny skład i "czyste etykiety"

To właśnie tak zwane czyste etykiety, clean label wyróżniają produkty w naszej ofercie. Również ekologiczne żurki i barszcze BIO cechują się maksymalnie prostym składem, bez zbędnych dodatków. Trwałość produktom zapewnia proces naturalnej pasteryzacji, nie zawierają dodatków sztucznych mających przedłużyć okres przydatności do spożycia. Ekologiczne przyprawy i odpowiedni proces fermentacji mąki wydobywają z prostego składu wyjątkowe smaki i aromaty.

Jak przygotować doskonałą zupę na zakwasie?

Przygotowanie zupy na bazie zakwasu jest wyjątkowo proste. O odpowiednich proporcjach bulionu warzywnego lub mięsnego i zakwasu przeczytasz na opakowaniu żurku albo barszczu. W zależności od własnych preferencji możesz przygotować zupę z mięsnymi lub jajecznymi dodatkami zgodnie z tradycją, albo też postawić na jarską wersję z warzywami czy roślinnymi zamiennikami śmietany lub mleka.

Dlaczego warto jeść barszcz i żurek?

Zakwas na barszcz lub żurek posiada cenne witaminy z grupy B, a także probiotyki. Jego spożycie może pomóc w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Do zupy można dodać również wybrane warzywne składniki, które dodatkowo wzbogacą wartości odżywcze produktu.