
Słodycze bez glutenu oraz innych alergennych składników typowych dla produktów cukierniczych to coraz chętniej wybierane artykuły. Pozwalają na wprowadzenie słodkich przekąsek do diety osób z nietolerancją określonych składników czy też cierpiących na cukrzycę. Sprawdź, jakiego rodzaju specjalne słodkości można kupić oraz w jakich sytuacjach się one sprawdzają. Poznaj ofertę naszego sklepu Fiia i wybierz produkty najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb.
Spis treści
Naturalne łakocie dla wymagających
Dieta z bezcukrowymi i bezglutenowymi słodkościami
Gzie kupić takie słodycze?

Spis treści
Naturalne łakocie dla wymagających
Dieta z bezcukrowymi i bezglutenowymi słodkościami
Gzie kupić takie słodycze?
Łakocie dla wymagających, czyli słodycze bez glutenu i laktozy
Dla wielu osób bezglutenowe słodycze to jedyny możliwy wybór wśród słodkich przekąsek. Także inne rodzaje chorób czy nietolerancji pokarmowych mogą wymuszać określone wykluczenia z diety. Standardowe słodkości ze zwykłego sklepu mogą nie mieć w podstawowym składzie surowców zawierających gluten albo laktozę. Jednak ich produkcja bardzo często ma miejsce w zakładach używających takich składników, przez co w minimalnym stopniu produkty te mogą być nimi zanieczyszczone. W przypadkach silnych alergii i chorób jest to niedopuszczalne.Celiakia i problemy alergiczne a słodycze
Duża część dobrze wszystkim znanych słodkości bazuje na zbożowych mąkach zawierających gluten. Ciastka, chrupki czy wafelki to tylko część z nich. Jednak produkt nie musi mieć w składzie mąki, aby mógł zawierać śladowe ilości glutenu. Taką informację o substancjach alergennych można znaleźć nawet na produktach z zasady bezglutenowych, na przykład przygotowanych z mąki kukurydzianej albo ryżowej. Wynika to ze wspomnianego już miejsca produkcji. Dlatego osoby na diecie bezglutenowej z powodów zdrowotnych, powinny wybierać słodycze z wyraźną informacją gluten free.Specjalistyczne diety osób z nietolerancją laktozy
Podobnie jak w przypadku glutenu, również laktoza może powodować reakcje alergiczne, a przede wszystkim problemy trawienne. Wiele osób dorosłych może nawet nie wiedzieć, że nie trawi we właściwy sposób tego cukru mlecznego, a spożycie zawierających go produktów powoduje nieprzyjemne dolegliwości. Wtórna nietolerancja laktozy, wynikająca najczęściej z niedostatecznej aktywności enzymu trawiącego ten cukier (laktazy) może występować nawet u 25% dorosłych ludzi. Dieta pomagająca uniknąć problemów trawiennych czy biegunek wymaga stosowania produktów niezawierających laktozy, także w przypadku słodyczy.Specjalne słodkości dla diabetyków
Do specjalnych słodyczy dla wymagających odbiorców można również zaliczyć produkty bez cukru o niskim IG, które sprawdzą się w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Oczywiście nie muszą być to produkty bezglutenowe, choć zdarza się, że osoby mające problem z alergią na gluten mają również problemy o podłożu cukrzycowym. Dlatego diabetyczne wafelki czy ciastka będą miłym urozmaiceniem w codziennej diecie takich osób. Słodkości bez cukru i glutenu to także idealna propozycja dla osób dbających o linię czy chcących zredukować masę ciała, bo najczęściej mają one niższą niż klasyczne słodycze wartość kaloryczną w przeliczeniu na 100 gramów produktu.