Pytania na temat zdrowego grilla pojawiają się zawsze, gdy sezon grillowy nadchodzi wielkimi krokami. Znikają obostrzenia związane z epidemią COVID–19, już niebawem będziemy spotykać się przy tak zwanym ruszcie z rodziną i znajomymi. Czy musi to oznaczać kilka dodatkowych centymetrów w pasie i problemy z nadciśnieniem? NIE! Zobacz nasze porady na przygotowanie zdrowych dań z grilla.
Z artykułu dowiesz się:
- Różne formy grillowania. Jakie?
- Jakich produktów używać, aby nasze dania były zdrowe.
- Co, jeśli nie grill?
- Gdzie kupować produkty do przygotowania zdrowych dań?
Warto wspomnieć też o spożywaniu potraw. Często korzystamy z naczyń jednorazowych. Warto zamienić plastik na ekologiczne i biodegradowalne naczynia. W naszym sklepie znajdziecie całą gamę talerzy, foremek, sztućców, kubków i słomek. Warto pamiętać, żeby dbać o środowisko. Warto też pamiętać o „czymś zielonym” do posiłku. Poniżej polecamy szybki przepis na prostą sałatkę do grilla.
• sałata lodowa 1 sztuka
• papryka czerwona 1 sztuka
• papryka żółta 1 sztuka
• papryka zielona 1 sztuka
• ogórek 1 sztuka
• pomidorki koktajlowe 200 gramów
• oliwki czarne 150 gramów
• ser feta 1 sztuka
• cebula czerwona 1 sztuka
• oliwa z oliwek 80 mililitrów
• ocet balsamiczny 20 mililitrów
Warzywa umyj, z papryki usuń nasiona i białe części. Cebulę posiekaj na półkola. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół. Sałatę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Zmieszaj wszystkie warzywa. Ser feta pokrój w drobną kostkę lub plastry. Wszystkie składniki wymieszaj, polej oliwą i octem, dopraw według upodobań. Gotowe! Życzymy smacznego!
Z artykułu dowiesz się:
- Różne formy grillowania. Jakie?
- Jakich produktów używać, aby nasze dania były zdrowe.
- Co, jeśli nie grill?
- Gdzie kupować produkty do przygotowania zdrowych dań?
Jak grillować zdrowo? Różne formy grillowania
Grillować można na kilka sposobów, warto wybierać najbardziej zdrowe metody. Na rynku dostępne są grille węglowe, gazowe i elektryczne. Tych ostatnich można używać nawet w domu, nie generują one dużej ilości dymu i nie zaczynają „płonąć”, kiedy z potraw wytapia się tłuszcz. Przy grillach gazowych sprawa jest łatwiejsza niż w węglowych, ponieważ uruchamia się jak popularną kuchenkę gazową – włączając kolejne palniki. W Polsce najpopularniejsze są grille węglowe. Ważne, aby używać dobrej jakości węgla. Pamiętajmy, aby nie rozpalać grilla lakierowanym drewnem albo „kolorowymi” magazynami, najlepiej użyć do tego profesjonalnie przygotowanej podpałki. Istotne też jest, aby bez względu na wybraną metodę grillowania każdorazowo czyścić kratkę z pozostałości poprzedniego użytkowania.Jakich produktów używać, aby nasze dania na grillu były zdrowe?
Aby grill był naprawdę zdrowy, najlepiej wybierać produkty pewnego i zdrowego pochodzenia. Pamiętajcie, że na grilla bardzo fajnie nadaje się nie tylko mięso, ale również ryby, warzywa i owoce. Idealnie w upalny dzień zjeść warzywne szaszłyki z rybą. Ważne też, aby używać zdrowych i bezpiecznych dodatków, oraz kupować sprawdzone mięso czy ryby. Całą gamę przypraw, sosów i dodatków znajdziecie na fiia.pl. Ważne, aby produkty, które dodajemy do naszych potraw, były aromatyczne, smaczne i zdrowe. Najciekawsze w grillowaniu jest to, że nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych. Wystarczy pokroić lub przygotować odpowiednio produkty, przyprawić i „wrzucić na ruszt”! To takie proste. Smacznego.Warto wspomnieć też o spożywaniu potraw. Często korzystamy z naczyń jednorazowych. Warto zamienić plastik na ekologiczne i biodegradowalne naczynia. W naszym sklepie znajdziecie całą gamę talerzy, foremek, sztućców, kubków i słomek. Warto pamiętać, żeby dbać o środowisko. Warto też pamiętać o „czymś zielonym” do posiłku. Poniżej polecamy szybki przepis na prostą sałatkę do grilla.
Sałatka grecka z sałatą lodową
Składniki:• sałata lodowa 1 sztuka
• papryka czerwona 1 sztuka
• papryka żółta 1 sztuka
• papryka zielona 1 sztuka
• ogórek 1 sztuka
• pomidorki koktajlowe 200 gramów
• oliwki czarne 150 gramów
• ser feta 1 sztuka
• cebula czerwona 1 sztuka
• oliwa z oliwek 80 mililitrów
• ocet balsamiczny 20 mililitrów
Warzywa umyj, z papryki usuń nasiona i białe części. Cebulę posiekaj na półkola. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół. Sałatę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Zmieszaj wszystkie warzywa. Ser feta pokrój w drobną kostkę lub plastry. Wszystkie składniki wymieszaj, polej oliwą i octem, dopraw według upodobań. Gotowe! Życzymy smacznego!