• Kategorie
  • Szukaj
  • Ocet BIO

Ocet BIO to naturalny produkt uzyskiwany w procesie fermentacji. Na tle innych octów te z oznaczeniem BIO wyróżnia pewny skład i pochodzenie surowców, z których produkt ten powstawał. W naszej ofercie znajdziesz kilka ciekawych propozycji octów, które wyróżnia wyjątkowy aromat, a czasem nawet dodatki. Dzięki nim odmienisz dania w swojej kuchni, nadając im nowego charakteru, pełnego aromatu oraz smaku. Sprawdź, jakie propozycje mamy aktualnie w sklepie i jak możesz je wykorzystać.

Naturalny ocet BIO z winogron, jabłek i granatu

Jeżeli dotychczas ocet kojarzył Ci się głównie z przezroczystym ostrym płynem w wersji octu spirytusowego, dostępny w naszym sklepie ocet BIO pozwoli Ci na poznanie innych, pełnych aromatu wariantów. Choć nadal octy jabłkowe, winne czy balsamiczne bazują na procesie fermentacji octowej, to jednak produkty, z których powstają, nadają im dodatkowych, zwykle cennych właściwości. Produkty oznaczone certyfikatem BIO bazują na surowcach z ekologicznych, czystych upraw, przez co możesz mieć pewność najwyższej jakości.

Do aromatycznych dań

W polskiej kuchni bardzo często sięga się po ocet winny. Występuje on w wielu odmianach, które potrafią urozmaicić niejedno danie. Ocet winny powstaje w procesie fermentacji octowej wina gronowego, może być biały, czerwony czy różowy, podobnie jak wina. Stężenie kwasu octowego w occie winnym jest zwykle na poziomie 5-10%. Dostępny w naszym sklepie pełen aromatu ocet winny czerwony z oregano czy biały z rozmarynem idealnie sprawdza się do podkreślenia smaku mięs, sałatek czy zup. Czerwone octy winne będą lepiej prezentować się i smakować z mięsem czy ciemnymi owocami oraz warzywami, a białe - z jasnymi.

Zdrowy ocet jabłkowy z polskich owoców

Równie znany, co ocet winny wydaje się ocet jabłkowy. Jest to wywołane dużą popularnością tego owocu w polskich realiach, licznymi sadami. BIO ocet winny z naszego sklepu powstaje w 100% z polskich jabłek, które pochodzą z ekologicznych upraw. To produkt nierafinowany, przez co może zawierać naturalny osad. Jest idealny do spożycia na zimno. Oprócz stosowania go jako aromatyczny dodatek zakwaszający do sałatek może być wykorzystywany również w różnych kuracjach.

Organiczny ocet z soku z granatu

Ciekawym produktem, który znajdziesz w naszym asortymencie, jest ocet pozyskiwany z organicznego soku z granatu z naturalną matką octową. To 6% ocet owocowy, który świetnie współgra ze smakiem dań wytrawnych oraz słodkich. Pomaga w wydobyciu pełni smaku, przy okazji wzbogacając aromat potrawy, do której zostanie dodany. Ten ocet ekologiczny może zawierać naturalny osad, a jego właściwości najlepiej sprawdzają się przy podawaniu na zimno.

Tradycyjny ocet balsamiczny

Najpełniejszy smak octu znajdziesz w occie balsamicznym, na który składa się moszcz winogronowy oraz ocet z winogron. Podobnie jak ocet winny, możesz kupić go w wersji ciemnej i białej, choć ta pierwsza jest bardziej popularna. Tradycyjny ocet balsamiczny może podkreślić smak licznych dań, przystawek, sałatek; łączy się ze smakami wytrawnymi oraz słodkimi. Jego smak nie wymaga nawet dodatków, samodzielnie będzie również stanowić smaczny sos na zimno.

Jak można używać octów różnego rodzaju w diecie?

Ocet owocowy czy winny to dodatek do dań, który nadaje im odpowiedni poziom kwasowości. Jednak octy z naszej oferty mają najczęściej nuty aromatyczne i smakowe, które dopełniają danie, wyciągają jego naturalne aromaty i smaki. Organiczne, ekologiczne octy najlepiej stosować na zimno, aby nie utracić ich cennych właściwości. Nadają się również jako składnik naturalnych kosmetyków.