Przy wyborze dobrej czekolady liczy się jej smak i jakość. Trudno je jednak ocenić po samym opakowaniu. Prawdziwą wyrocznią jest dopiero skład produktu. Na co konkretnie zwrócić uwagę, aby nie szkodzić swojemu organizmowi? Obecnie na rynku mamy bardzo duży wybór czekolad. Gorzka, mleczna, z bakaliami, toffie, z nadzieniem… Każdy może wybrać coś dla siebie. Nawet osoby z różnymi nietolerancjami pokarmowymi nie mogą narzekać na przysłowiową „nudę”.
Spis treści:
1. Najważniejszy - skład!
2. Rodzaje
3. Inne opcje
4. Gdzie kupić?
Dobry skład czekolady
Standardowy przepis na dobrą czekoladę to: kakao, tłuszcz, substancja słodząca i dodatki. Poniżej przybliżę Wam trochę o co w ogóle chodzi i jaki powinien być stosunek tych składników.Zawartość kakao
O stosunku składników produktu świadczy ich kolejność podana w składzie na etykiecie. Dlatego dobra czekolada zawsze będzie miała podane kakao na pierwszym miejscu. Zazwyczaj do czekolady dodaje się je w postaci ziaren kakaowca bądź miazgi kakaowej - jeden z tych składników powinien widnieć jako pierwszy na etykiecie. Jakościowe produkty powinny mieć podaną procentową zawartość kakao: dobra gorzka czekolada – będzie miała powyżej 60%, a nawet 70%, dobra czekolada deserowa powyżej 50%, dobra czekolada mleczna powyżej 30%. Zawartość kakao stanowi nie tylko o jej smaku, ale też o jej zdrowotnych właściwościach – im więcej kakao, tym więcej w czekoladzie flawonoidów, minerałów i przeciwutleniaczy. Badania potwierdzają wpływ flawonoidów na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia chorób serca oraz udaru mózgu.Tłuszcz
Zazwyczaj w czekoladzie znajdziemy tłuszcz roślinny, np. olej palmowy, ale koneserzy postawią na produkty z masłem kakaowym zamiast oleju.Substancja słodząca
Cukier to najsłabszy punkt czekolady. Z jednej strony bilansuje on kakaową gorycz, z drugiej zwiększa kaloryczność tabliczki. Jeśli wybierasz czekoladę słodzoną cukrem, to zastanów się nad czekoladą słodzoną odrobinę zdrowszą jego wersją np. cukrem trzcinowym. Na szczęście dostępne są czekolady słodzone alternatywnymi substancjami, np. słodzikiem pozyskiwanym ze stewii, czy innymi substancjami takimi jak maltitol, erytrytol, tagatoza czy ksylitol etc. To zdecydowanie lepsze wersje od czekolady słodzonej cukrem, nawet tym trzcinowym. Czekolady słodzone stewią to błogosławieństwo dla osób, które czekoladę lubią, ale nie chcą lub nie mogą spożywać wysokokalorycznych produktów czy też produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Te wyroby mają nawet o 100 kcal mniej, a przy tym zawierają więcej, bo aż 35% błonnika. W tradycyjnych czekoladach jest go tylko około 6%. W naszych czekoladach Cavalier jest błonnika więcej, bo zajmuje miejsce wyeliminowanego ze składu cukru. Czekolady słodzone stewią szczególnie polecamy, ze względu na fakt, że słodziki ze stewii mają zero kalorii, a co za tym idzie sama czekolada ma tych kalorii zdecydowanie mniej. Bardzo dobrą alternatywę stanowią również czekolady RED z naszej oferty. Są one przykładem czekolady słodzonej mieszanką maltitolu i erytrytolu, dzięki czemu mają nawet do 40% mniej kalorii niż tradycyjna czekolada.Dodatki
Dobra czekolada to taka z krótką listą składników. Przy produktach zawierających powyżej 10 składników lepiej się zastanowić. Warto też zwrócić uwagę, czy, zwłaszcza przy czekoladach smakowych, aromaty i dodatki są naturalne. Szczególnie głośno było ostatnio o powszechnie stosowanym w produkcji słodyczy E476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu, poprawiającym konsystencję czekolady, którego wpływ na ludzki organizm wymaga dokładniejszego zbadania. Dobrych czekolad z naturalnymi dodatkami jest tymczasem pod dostatkiem. W ofercie dobrych sklepów można znaleźć doskonałe czekolady z ciekawymi dodatkami np. chrupkami ryżowymi, z jęczmieniem, owocami leśnymi czy malinami i mango. Wybierając czekolady owocowe, lepiej sięgać po te z dodatkiem owoców liofilizowanych, czyli specjalnie suszonych. Dodatek z prawdziwych owoców jest zdecydowanie zdrowszy niż ten w postaci nadzienia z kremów ze sztucznymi dodatkami.Rodzaje dobrych czekolad
Umiarkowane spożycie czekolady, będzie miało pozytywny wpływ na nasz organizm. Dobre, a zatem - najzdrowsze będą te, z najwyższą zawartością miazgi kakaowej. Wyróżniamy kilka rodzajów czekolad:Gorzka czekolada – będzie miała powyżej 70%. Im więcej jej w składzie, a mniej substancji słodzących, tym jest ona bardziej wartościowa.
Deserowa – pomiędzy 30 a 70%. Optymalnie ok 50%. Nadal będzie miała dosyć wytrawny smak.
Czekolada mleczna – powyżej 30%. Cechuje ją dodatek mleka, a także, z reguły, spora zawartość substancji słodzących. Jest ona słodka i ma delikatny smak. Obecnie jest chyba najczęściej wybieraną przez konsumentów.
Na rynku możemy znaleźć też dobre czekolady mleczne bez laktozy, dla osób których organizm jej nie toleruje.
Wszystkie rodzaje czekolad mają też różne warianty smakowe. Aby nasza przyjemność jedzenia była większa, producenci przygotowali całą gamę smaków. Znajdziemy np. czekoladę deserową z owocami leśnymi czy z nadzieniem kawowym.
Największy wybór dodatków i smaków mamy przy czekoladzie mlecznej. Najczęściej wybierane przez klientów są: czekolady z orzechami i z nadzieniem pralinowym. W naszej ofercie znajdziecie odpowieniki tabliczek czekolady w formie batonów. Smak i jakość ta sama, a możecie zabrać go do pracy czy szkoły jako smaczną przekąskę.
Inne opcje
Dla osób, które uwielbiają czekoladę nie tylko w formie tabliczki mamy zdrowe i dobre czekolady do picia na gorąco. Są również kremy do smarowania kanapek, czy jako dodatki do wypieków. Czekolada wspaniale łączy się z orzechami czy innymi bakaliami. Bardzo smaczna kompozycja to migdały w czekoladzie, zwłaszcza w tej super gorzkiej z zawartością ponad 86% miazgi kakaowej, a dla koneserów może być wersja dodatkowo podkręcona cynamonem. Doskonałe są też rodzynki w czekoladzie bez cukru. Amatorzy wersji light mogą być zaskoczeni połączeniem czekolady z owocami liofilizowanymi, ale w odwróconej proporcji: owoce liofilizowane jako wiodący składnik podkręcony czekoladą znajdziemy w przepysznych produktach np. maliny i wiśnie liofilizowane oblane czekoladą.Gdzie kupować naprawdę dobre czekolady? Oferta sklepu Fiia
Przybliżyliśmy Wam odrobinę rodzaje dobrych czekolad, wiecie na co zwrócić uwagę w składzie. Pozostaje tylko znaleźć swój ulubiony smak. Zastanawiacie się gdzie szukać? Najlepiej sprawdzić ofertę dobrych producentów czekolady. Oczywiście najbardziej polecamy te, które są słodzone zamiennikami cukru – czyli np Cavalier - dobre, belgijskie czekolady, słodzone stewią. Dzięki dobremu składowi sięgają po nie nawet diabetycy. Są polecane nawet przez najwytrawniejszych smakoszy. Damhert – belgijska, z cukrem ale za to bez laktozy. To prawdziwa rzadkość aby czekolada bez laktozy była tak pyszna. RED – pyszne czekolady słodzone maltitolem. Bezglutenowe, o obniżonej zawartości tłuszczu. Pamiętajcie dobra czekolada to ta z najkrótszą listą produktów w składzie. Omijajcie sztuczne aromaty czy ulepszacze. Piękne opakowanie to nie wszystko. Dlatego lepiej wybrać czekoladę ze sklepu ze zdrową żywnością, gdzie produkty są wyselekcjonowa. Wszystkim życzymy smacznego! Jeśli masz pytania, napisz do nas kontakt@fiia.pl.